latinica  ћирилица
09/08/2019 |  10:13 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Српски тенкисти у полуфиналу са Кином, Азербејџаном и Казахстаном (ВИДЕО)

Припадници Војске Србије пласирали су се у полуфинале "Тенковског биатлона", који се одржава у оквиру Међународних војних игара на полигону Алабино код Москве.
Српски тенкисти (Фото:Mondo/ Stefan Stojanović) -
Српски тенкисти (Фото:Mondo/ Stefan Stojanović)

Полуфиналну трку српски тенкисти ће имати сутра, а жријебом је одлучено да ће се такмичити у групи са Кином, Азербејџаном и Казахстаном.

У другој полуфиналној групи су Русија, Бјелорусија, Монголија и Венецуела, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Српске тенкисте на Међународним војним играма предводе потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за "Тенковски биатлон" и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Кузмановић је истакао да су о пласману у полуфинале одлучивале секунде.

- У првој фази овог такмичења показало се да су све земље учеснице биле врло добро оспособљене и припремљене и да су буквално одлучивале концентрација и пажња сваког члана посаде у току реализације задатака на стази кретања. За разлику од неких претходних времена о пласману су буквално одлучивале секунде - рекао је Кузмановић.

У "Тенковском биатлону", најатрактивнијем такмичењу војних игара, ове године учествују припадници оружаних снага из 23 земље, подијељени у двије дивизије, а у полуфинале се пласирало по осам најбољих екипа из сваке дивизије.

У другој фази такмичења возиће се такозвана штафета, која подразумијева трку свих такмичарских посада, наизмјенично на истом тенку.

Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и ријеше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза "ПКТ" и противавионског митраљеза "корд".

Према пропозицијама, свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом, те да у сваком кругу савлада 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, ескарпа /вертикални зид висине 90 центиметара/, водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо и друго.

Припадници Војске Србије се, осим у "Тенковском биатлону", такмиче још и у двије дисциплине - "Војном релију" и "Снајперској граници".

Прве двије дисциплине одржавају се у Русији, а трећа у Бјелорусији.

Највеће успјехе до сада припадници Војске Србије остварили су 2015. године када су на "Тенковском биатлону" освојили треће мјесто, иза Русије и Кине.

Прошле године у такмичењу снајперских парова у дисциплини "Снајперска граница" потпоручник Ђорђе Лапчевић освојио је прво мјесто у конкуренцији 18 мјешовитих снајперских парова.

Међународне војне игре одржавају се истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Бјелорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану, али се највећи број такмичења одржава у Русији.

У 32 војне дисциплине такмичи се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, централне и латинске Америке.

Финале "Тенковског биатлона" заказано је за 17. август, када се и завршавају 5. Међународне војне игре.