latinica  ћирилица
09/08/2019 |  14:45 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Подземне воде у Инцелу нису загађене пираленом

Седам дана након узорковања стигли су резултати анализе подземних вода из круга бањалучког Инцела.

За инспекцијске органе резултати су очекивани - није утврђено присуство отровног и потенцијално канцерогеног уља пирален.

Ипак, повећано је присуство тешких метала, прије свега олова и бакра, али и полицикличних ароматичних угљоводоника, органских једињења која се углавном налазе у наслагама уља и катрана.

Надлежни овакве налазе приписују природи индустрије која се у Инцелу одвијала.

У саопштењу Инспектората Републике Српске наводи се да је 2. августа по налогу републичке водне инспекције у Инцелу узето пет узорака подземних вода, те да је узорковање и анализе извршила овлаштена и акредитована лабораторија Институт за воде из Бијељине.

За потребе узорковања, како се наглашава, обављено је бушење и постављање четири пијезометра на локацијама на којима је ранијим анализама потврђено присуство пиралена и тешких метала, а кориштен је и један постојећи пијезометар.

- За воде друге класе којој припадају и Врбас и Врбања дефинисана је вриједност полихророваних бифенила 0,02 милиграма по метру кубном, а анализама је утврђена вриједност од 0,01 милиграм по метру кубном - појашњавају из Инспекторату.

У саопштењу се наглашава да је анализом присуства тешких метала у два узорка утврђено повећано присуство олова које одговара параметрима прописаним за воде треће класе, а у свим узорцима утврђено је повећано присуство бакра чије вриједности одговарају параметрима за воде треће и четврте класе.

Анализом параметара полицикличних ароматичних угљоводоника, додаје се у саопштењу, утврђена су одступања која одговарају параметрима прописаним за воде четврте и пете класе, што је директна посљедица рада хемијске индустрије на локацији Пословне зоне Инцел у протеклих 30 до 40 година, с обзиром на технолошке процесе који су кориштени од самог почетка.

Информације о резултатима анализа достављене су експертском тиму који ће у сарадњи са међународним консултантима радити на проналажењу рјешења за санацију земљишта

- Концентрације олова имамо повећане само у два узорка и то нису много повећани, јер су анализиране подземне воде упоређиване са водама друге класе, са водотоцима Врбаса и Врбање са којима су у контакту. Анализирани елемент олова показао је да су у трећој калси. Имамо повећање метала бакра, он је у два узорка показао припадност четвртој класи и у три узрка трећој класи вода - рекао је Миодраг Танасић, главни републички водни инспектор.

РТРС/СРНА