latinica  ћирилица
09/08/2019 |  15:45 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Фоча: Вјечно памтити херојство страдалих припадника полиције

782 припаданика МУП-а Републике Српске, који су уградили свој животе у стварање Српске, никада неће нити смију бити заборављени, поручено је из Фоче гдје је откривена спомен-плоча погинулим припадницима некадашњег Центра јавне безбједности Србиње. Ресорни министар Драган Лукач посјетио је и реконструисани објекат Полицијске управе Фоча у који је уложено око 200.000 КМ.

Међу 38 погинулих припадника некадашњег Центра јавне безбједности Србиње који су положили животе за стварање Српске и слободу, 12 је јунака из Фоче. Њихова имена уклесана су на данас откривеној и освештаној спомен-плочи.

- У полицији ми је радио отац Владимир Радовић. Он је погинуо 1992. године, на самом почетку рата у мјесту Пелућа. Поносан сам данас на њега, драго ми је што сам добио прилику да се бавим овим послом, да у неку руку наставим гдје је он стао - прича Радован Радовић.

Јунаци који су дали свој живот за нашу Републику и оно што данас имамо никада неће бити заборављени, порука је ресорног министра који подсјећа да се у Бањалуци гради и спомен црква у којој ће бити уписана имена свих 782 погинула припадника МУП-а Српске.

- То не смијемо никада да заборавимо, из тог разлога и данас у Фочи дижемо споменик свим нашим припадницима који су положили животе за Српску. Своју обавезу са поносом испуњавамо - рекао је Лукач.

Спомен-плоча која ће бити вјечни симбол и сјећање на погинуле, откривена је испред реконструисаног објекта Полицијске управе Фоча који ће омогућити много боље услове за рад припадника МУП-а.

- Скупштина општине Фоча је својом одлуком комплетну зграду ПУ пренијела у власништво ПУ, односно МУП-а Српске и за ту реконструкцију Министарство је издвојило 200.000 КМ - истакао је Велимир Костовић, начелник ПУ Фоча.

Лукач је подсјетио да је након 30 и више година реконструисан објекат ПУ и доведен у функционално стање како би припадници Министарства који раде у ПУ Фоча имали задовољавајуће услове за рад и грађани ефикасно пружили услуге.

Чињеница да је прије двије године у Фочу враћено сједиште полицијске управе велики је допринос стабилности и полиције на овом простору и развоју ове локалне заједнице, поручују из локалне управе.

- Ми смо са наше стране учинили све што смо могли, земљиште и објекат пренијели у власништво Министарства, изградили посебан паркинг и направили јако добру сарадњу са полицијом која ће, убијеђени смо, и у будућности бити све боља - нагласио је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

У оквиру реконструкције објекта урађен је равни кров, термоизолација и фасада, те промијењена комплетна вањска столарија, а нова улагања најављена су за сљедећу годину.