latinica  ћирилица
09/08/2019 |  16:08 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Пензионери могу очекивати ново повећање пензија

Почела је исплата јулских пензија за кориснике Фонда ПИО Републике Српске које су ванредно повећане за два одсто. То је друго повећање пензије у овој години, поред редовног годишњег усклађивања, односно повећања пензија за 2,17 одсто. Просјечна пензија у Републици Српској износи 382 КМ.

Пензије су ванредно повећане за додатних два одсто на основу одлуке Владе Српске ради унапређења стандарда пензионера, а за исплату повећања пензија издвојено је додатних 1,7 милиона КМ.

- То је једна законска могућност коју је Влада имплементирала, односно Народна скупштина је усвојила измјене и допуне Закона у августу 2014. године која је омогућила да Влада у сваком тренутку посегне за ванредним повећањем пензија уколико се стекну и обезбиједе реални извори финансирања - рекао је Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске.

Редовно се пензије на почетку сваке године усклађују на основу раста просјечне плате и трошкова живота, што је у јануару ове године значило повећање пензије од 2,17 одсто.

- Кад се год у буџету нађе простора за повећање, ми ћемо га реализовати. Имамо и редовно усклађивање пензија које се дешава сваке нове године за сљедећу годину. Очекујем да ће то ново новогодишње увећање пензија бити знатно веће него што је било у протеклој години, чак очекујем неки проценат и преко 3,5 одсто - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Током посљедњих седам година у десет усклађивања, пензије су повећане за 25 процената.

Многобројни анкетирани пензионери истакли су задовољство редовношћу исплате, али нагласили забринутост углавном малим пензијама које често не могу да прате поскупљење трошкова живота.

У првих седам мјесеци ове године приходи од доприноса износили су 505 милиона КМ и већи су за 6,5 одсто него прошле године. Из ових прихода прикупљено је 82 одсто новца потребног за исплату, док је преосталих 18 одсто обезбијеђено из буџета Републике Српске.