latinica  ћирилица
09/08/2019 |  16:34 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Додик: Споразум у најбољем интересу Српске, нема говора о путу у НАТО

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је да је споразум, који је у име те странке и коалиције окупљене око СНСД-а потписао са лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ, као изборним побједницима у ФБиХ, у најбољем интересу Републике Српске и у потпуности у складу са свим раније утврђеним политикама Српске од којих је најважнија да се противи путу у НАТО.

- То је прво о чему смо постигли сагласност. Нема пута у НАТО док се став Српске не промијени. Ако једног дана политичка воља у Српској буде другачија и ако буде стављена ван снаге Резолиција о војној неутралности, онда ће неко други преговарати са тих позиција. Нас у овом тренутку обавезује та Резолуција - рекао је Додик у интервјуу за Срну.

Он је додао да су се сви који су пажљиво прочитали споразум могли увјерити да је са стране Републике Српске и СНСД-а учињено све да буде формиран Савјет министара у складу са изборним резултатима и промовисаним политикама Српске.

- Ми смо давно рекли да нисмо ти који ћемо гинути или спашавати БиХ, али сигурно нисмо ни ти на које ће неосновано пасти квалификација да ми нешто блокирамо и нешто некоме одузимамо. Прво Република Српска и њени интереси, па онда БиХ која има институције које би требало да сервисирају ентитете била је и остала наша политика - нагласио је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, ако су неки вјеровали да ће СНСД изаћи на изборе, добити подршку народа и рећи да неће да преузме одговорност и да ће је препустити неким другима, онда такви нису ништа разумјели.

- Ми смо изашли на изборе да побиједимо катастрофалну политику уперену против Републике Српске коју су СДС и ПДП водили у Сарајеву протеклих година. Побиједили смо и сада желимо да урадимо све да нашу политику, која подразумијева да је Српска прије свега, унесемо у заједничке институције, које и јесу ту да буду сервис Републике Српске и Федерације БиХ, а не да буду институције одакле се Српска дисциплинује. То је разлика између нас и оних који нас посљедњих дана нападају - каже Додик.

На питање да ли је очекивао таква реаговања након потписивања споразума о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да је помало изненађен.

- Смијешно је када чујем да је до споразума дошло изненада. Избори су одржани прије 11 мјесеци и како то може бити изненада. Прије бих рекао да је споразум дошао са непотребним закашњењем јер је свим учесницима и прије 11 мјесеци било јасно на шта Српска не може пристати и ко су побједници у Републици Српској. Јасно ми је што су челници СДС-а и ПДП-а незадовољни и не изненађују њихове реакције из којих читам само једно, а то је жал за министарским фотељама. И ништа више ту нема. Не постоји код њих брига за Републику Српску, јер им је она била пасторче посљедњих четири и по године колико сједе у Сарајеву - истакао је Додик.

Он је додао да су СДС и ПДП прије пет година дошли по гласове у Српску, а онда их утопили у унитаристички пробосанкси концепт који је окупио те партије у одлазећем Савјету министра.

- Да ли је ико заборавио како /Мирко/ Шаровић с висине поручује Народној скупштини Републике Српске да му она не може говорити шта да ради. Њихови бирачи им нису дали ни тада подршку да раде против Српске. Зато су четири године касније добили око 50.000 мање гласова. Да су СДС и ПДП патриотске странке, како с времена на вријеме воле да се представе, никада не би ушли у власт у Сарајеву знајући да су поражени у Републици Српској - нагласио је Додик.

Коментаришући тврдње да је могао са два посланика да направи већину у Српској, Додик је рекао да су Република Српска и њена влада једно, а сасвим друго када се иде у заједничке институције.

- Тамо никада не треба да иду они који су изборе изгубили у Српској. И сада бих требало да полемишем са онима које је народ казнио прије 11 мјесеци на изборима, а они и након тога безбрижно сједе на истим мјестима, неки примају по двије плате и нуде се по Сарајеву за нови мандат, иако су овога пута још теже поражени. Шта народ Српске може да очекује од некога ко повијене главе оде у Сарајево - полтронство и слуганство, јер их политичко Сарајево и гледа кроз број гласова које носе. Зато је важно да Републику Српску тамо увијек представљају политички побједници из Српске, јер само подршка народа даје снагу једној политичкој партији - истакао је Додик.

Говорећи о оптужбама које долазе из опозиције да је овим споразумом пристао да БиХ иде у НАТО, Додик их је позвао да покажу члан споразума у којем то пише.

- Нека докажу то што у очају вичу по својим медијима. Могу да покажем документе које су, да не идем даље, само у посљедње четири године потписали Мирко Шаровић и Младен Иванић, а тичу се пута БиХ у НАТО. Они су гласали за то и откуд им образ, право и политичка пристојност да ме ишта питају, а не још и лажно оптуже - каже Додик.

Он је подсјетио да је Иванић на одласку из Предсједништва БиХ гласао за Стратегију спољне политике у којој је НАТО дефинисан један од приороитета БиХ.

- На то сам још тада јавно упозоравао, апеловао и објашњавао. Све је било узалуд. И шта је на крају било? Иванић је то подржао, Предсједништво је то усвојило. Тај документ за који је не трепнувши Иванић гласао је сада на мом столу. Иванић ми је оставио документ који никако не могу да промијеним јер /Жељко/ Комшић и /Шефик/ Џферовић ни у лудилу не би гласали да НАТО буде избачен из спољноплитичке стратегије. О чему онда Иванић икоме може да држи слово. Желим да грађани Српске добро чују и разумију шта говорим. Можете ли да замислите шта ће се открити ако се уради анализа њиховог рада по министарствима у протеклих четири и по године - рекао је Додик.

Коментаришући тврдње да је Српска добила најмање важна министарства у Савјету министара, док је истакао да и то кажу они који четири године воде једно од тих минстарстава.

- То је неозбиљно. Ми ћемо имати предсједавајућег Савјета мнинистара, који је по досадашњој пракси и неформални шеф дипломатије, јер на бројним форумима управо он представља БиХ. Добили смо два суштински битна министарства као што су спољна трговина и економски односи и транспорт и комунинакције. Зар неко мисли да та два ресора не могу бити од користи Српској - упитао је Додик.

Он је рекао да је друга опција била да траже министарства која имају звучно име, а у суштини не нуде много, као што су Министарство безбједниости или Министарство одбране.

- Кажу можеш бити и можеш се звати. Да ли да бирамо министарства која имају звучно име и никакве бенефите за Српску или она друга чији назив не носи такву привлачност, али се односи на реалан живот. Они они који знају шта су реални проблеми и кроз која министарства се они рјешавају знају и зашто смо се борили за ова министарства. Апсолутно сам задовољан оним шта је добила Српска. Први пут поред предсјдавјућег Савјета министара имамо и три министарства. Мало ли је - истакао је Додик.