latinica  ћирилица
09/08/2019 |  18:55 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Како је дошло до тврдњи да је прихваћен НАТО пут БиХ?

Због вишедневног различитог тумачења Тачке три Споразума, који су потписали лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, и данас реагују аналитичари.

"Потврдити опредјељење за унапређење односа са НАТО-ом, не прејудицирајући будуће одлуке у вези са чланством БиХ" - како је од ове реченице дошло до тврдњи да је прихваћен НАТО пут, питају се и политички, али и језички стручњаци.

Професор за савремени српски језик Милош Ковачевић објашњава да се политички документ написан књижевним српским језиком, не може произвољно тумачити.

- Само они који учитавају значења којих нема, могу тај документ тумачити на начин како тумаче, а то је да је Српска пристала на НАТО пут БиХ. Принципи су писани књижевним језиком, српским и ту нема могућности литерарног тумачења. Политички акт се не може тумачити слободно као књижевно умјетничко дјело - јасан је Ковачевић.

Текст је пажљиво ишчитао и војни аналитичар Мирослав Лазански, који тврди да нигдје није наведено да ће бити прихваћен Акциони план МАП за ову годину. О хајки на Додика и тврдњама да је промијенио став по питању неутралности, Лазански је рекао да је све то беспотребна политизација коју одређене политичке структуре, односно странке у Републици Српској користе да би напале Додика.

- Република Српска јасно стоји на становишту војне неутралности, а то је резолуција која је донесена у Парламенту Српске, у којој је јасно речено да Република Српска није за улазак БиХ у НАТО - рекао је Лазански.

Предсједник београдског Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански рекао је да је против српског члана Предсједништва БиХ покренута хајка због његовог принципијелног става, јер није хтио да уради ништа против интереса српског народа.