latinica  ћирилица
09/08/2019 |  19:19 ⇒ 23:19 | Аутор: РТРС

Петровчани поручили: Мигрантима није мјесто на српским огњиштима

У Бихаћу је засједала Кооперативна група за миграције Унско-санског кантона, која је остала при ставу да је неопходно измјештање миграната из центара Бира у Бихаћу и Мирал у Великој Кладуши. Као нову локацију предложили су Медено Поље код Босанског Петровца, гдје живи српско повратничко становништво. Петровчани једногласно поручују да мигрантима није мјесто на српским вјековним огњиштима.

Инциденти између миграната и хрватске полиције свакодневица су на граници између БиХ и Хрватске у Унско-санском кантону. Све више миграната и недовољни капацитети у Бихаћу и Великој Кладуши разлози су формирања новог прихватног мигрантског центра, став је Кооперативне групе за миграције.

- Цијело вријеме заговарамо да морамо чувати достојанство наших грађана и нашу имовину, али свакако морамо чувати и достојанство миграната - каже Мустафа Ружнић, премијер Унско-санског кантона.

Данашњи приједлог Кооперативне групе да нова локација за мигранте буде Медено Поље код Босанског Петровца неприхватљиво је за Србе повратнике који ту живе. Поручују да нема мјеста за мигранте и да им једино преостаје да поново напусте своја огњишта уколико такве најаве буду спроведене у дјело.

- Преостаје нам да људски изађемо овдје у великом броју и да бојкотујемо такве намјере и да не дамо своје огњиште које смо једва дочекали након 25 година - каже Цвјетко Дукић, предсједник Мјесне заједнице Медено Поље.

Овакво мишљење дијеле и остали грађани Босанког Петровца, али и начелник Дејан Прошић који каже да ће одговор на формирање мигрантског центра у Меденом Пољу бити протести и блокада путева.

- Ако кантоналне власти желе да уједине ова два народа у једној избјегличкој колони која ће напустити Босански Петровац, нека онда смјесте мигранте овдје - јасан је Прошић.

У Меденом Пољу, гдје Влада УСК жели да смјести мигранте, живи око 150 Срба повратника. Овдје је био и први аеродром Антифашистичких народноослободилачких снага, а Медено Поље познато је и по филму "Партизанска ескадрила". Умјесто оживљавања авијатичарства и туризма, како је и првобитно било најављено, Влада УСК инсистира на формирању миграционог центра.

Док бх. власти затварају очи пред проблемом, Влада овог кантона не проналази рјешење, а Србима повратницима, након протјеривања и тешке судбине, данас пријети мигрантска криза.