latinica  ћирилица
09/08/2019 |  22:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Велика међународна акција против трговине дјецом, 70 ухапшених

У великој међународној акцији против трговине малољетницима због сексуалног искоришћавања, ухапшене су 34 особе, док је 36 ухапшено због других кривичних дјела.
Педофил (илустрација) -
Педофил (илустрација)

Ухапшени су за друга дјела попут пљачке, распарчавања материјала за сексуално искоришћавање дјеце и омогућавање илегалне имиграције, саопштио је Европол.

У операцији коју је покренула британска полиција, учествовале су полиције 16 држава чланица ЕУ, као и Исланда и Швајцарске, док је акција трајала од 17. до 23. јуна и током ње је провјерено укупно 127.000 особа, 63.800 возила на 1.100 локација.

Претресано је приватно власништво, хотели, аутобуси, жељезничке станице, трајектне луке, аеродроми и гранични прелази, а покренута је и кампања у школама, како би се малољетници информисали о трговини људима.

У акцији је учествовало 4.567 полицајаца свих родова полиције, укључујући криминалистичку, граничну, поморску, аеродромску, саобраћајну и интервентну полицију земаља укључених у међународну операцију.

Идентификовано је 206 потенцијалних жртава, међу којима је 53 малољетника, док су ове активности омогућиле покретање 31 новог случаја трговине људима у различитим земљама учесницима акције.

У операцији су учествовале полиције Аустрије, Белгије, Бугарске, Хрватске, Исланда, Летоније, Литваније, Мађарске, Холандије, Њемачке, Португала, Румуније, Словачке, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске и Велике Британије.