latinica  ћирилица
10/08/2019 |  09:36 ⇒ 09:41 | Аутор: РТС

Приштина на све начине покушава да отежа Србима живот

Одлуком да грађанима са српским пасошем забрани улазак на КиМ, Приштина удара на дјецу, рекао је за РТС помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Прелаз Мердаре - Фото: Screenshot
Прелаз МердареФото: Screenshot

У јеку љетњих гужви, Приштина је одлучила да се на прелазима више не прихватају пасоши издати особама у градовима централне Србије.

Пунољетне особе административне прелазе сада могу прећи само са српским личним картама, док је за малољетне особе потребно приложити извод из матичне књиге рођених са фотографијом.

Гужви на Мердару и Јарињу има, а има и породица које су због овога морале да се врате да допуне документацију.

Петковић каже да албанска страна на све начине покушава да угрози живот српског народа на Косову, а својим једностраним акцијама испровоцира реакцију Београда.

Истиче да је ријеч је о једној антицивилизацијској одлуци која има за циљ да укине документа државе Србије, а све са циљем како би се наводно поштовао споразум о слободи кретања.

Како каже, овом одлуком су, прије свега, погађена малољетна лица.

Приштина овом одлуком удара на дјецу, јер једина путна исправа коју дијете има од рођења јесте пасош, с обзиром да се лична карта добија од 16. године, указао је Петковић.

- На све начине покушавају да омету слободу кретања, пошто су са таксама које трају већ 10 мјесеци зауставили промет робе" - навео је помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Све то, како каже, говори о томе каква је нервоза у Приштини и да они не желе да се ситуација номализује.

- Суштина је да ћемо се ми борити за свој народ и да ћемо наћи начин да им се помогне - истакао је Петковић.