latinica  ћирилица
10/08/2019 |  11:07 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Човић: Ако се не формира власт, БиХ би упала у кризу са несагледивим посљедицама

Предсједник Хрватског народног сабора и ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да БиХ нема другог пута него да убрзано формира власт, а ако се то не оствари БиХ би дошла у кризу несагледивих посљедица.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је појаснио да су при изради споразума о формирању власти на нивоу БиХ била примарана два циља - изборно законодавство и механизам координације и изразио наду да се овог пута, након што су потписани принципи дјеловања министара и свих нивоа власти у БиХ, неће моћи избјећи формирање власти без обзира на то што политичко Сарајево четири дана након тога отвара којекакве расправе.

С обзиром на то, да опозиција са свих страна, и бошњачке и Републике Српске и хрватске, тврди да је споразум тројице лидера СНСД, СДА и ХДЗ неодржив, Човић каже да не вјерује да се може направити већи ниво усаглашености.

Истакао је да је циљ успоставити власт, приступити преговорима с ЕУ и надмашити источне сусједе у процесу приступања.

Коментаришући став СДП БиХ и Наше странке које сматрају да ће постигнутим договором ХДЗ БиХ имати монопол на представљање Хрвата у БиХ, Човић је за ХРТ рекао да политичко Сарајево и странке већ дуже времена кад немају других аргумената онда излазе с таквим иницијативама.

- Оно што ми желимо јесте да три конститутивна народа имају легитимно представљена на свим административним нивоима у БиХ, што је врло јасна Уставна одредба БиХ. Као најмањи конститутивни народ инсистираћемо на том представљању - нагласио је Човић.