latinica  ћирилица
10/08/2019 |  13:22 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Босaнски Петровац: Општинско вијеће не жели мигрантски центар у Меденом пољу

Општинско вијеће Босански Петровац усвојило је данас резолуцију којом од Владе Унско-санског кантона захтијева да одустане од приједлога да центар за мигранте буде смјештен у Меденом пољу у овој општини, у противном услиједиће блокада магистралног пута према Бихаћу.
Босански Петровац - Фото: РТРС
Босански ПетровацФото: РТРС

Једина тачка дневног реда ванредне сједница Општинског вијећа односила се на доношење резолуције у вези са приједлогом виших органа власти да се мигранти смјесте на локацију Медено поље у општини Босански Петровац, које је власништво привредника Халила Бајрамовића.

У образложењу резолуције се наводи да је Босански Петровац мала рурална заједница оптерећена многим проблемима и додатни проблем са мигрантима би изазвао колапс у функционисању.

- Без обзира на националну, вјерску или политичку припадност, грађани Босанског Петровца су јединствени у ставу да не дозволе смјештај миграната на територије наше локалне заједнице. Захтјевамо од Владе Унско-санског кантона да одустане од начина рјешавања мигрантске кризе који се коси са свим законским, хуманим и здраворазумним нормама - наводи се у образложењу.

У противном, како се даље истиче, грађани Босанског Петровца блокираће магистрални пут, а у крајњем случају напустити свој град и упутити се у правцу ЕУ.

Начелник општине Дејан Прошић, иницијатор данашње сједнице, поручио је да је против тога да мигранти буду смјештени у Босански Петровац, те оцијенио да би овај потез био само отежавајући са све грађане ове општине.

Душан Дошен из СНСД-а рекао је да су на данашњу вандредну сједницу Општинског вијећа били позвани сви представници Босанског Петровца у Унско-санском кантону и Федерацији БиХ, али да се нико није одазвао.

Мидхат Хидић из СДА рекао је да није хумано мигранте смјештати у штале у Меденом пољу, које су намијењене за краве, овце и козе.

- Бајрамовићу поручујем да их смјести у објекат поред своје куће, тамо гдје је планирао Меркатор. Ми немамо ништа против тих људи. И сами смо некад били избјеглице, али нека за њих траже прихватљивији смјештај него што су штале - рекао је Хидић.

У знак протеста идеји Владе Унско-санског кантона да се за мигрантски центар предложи локација Медено поље, представници општине Босански Петровац су получасовном шетњом на пјешачком прелазу на магистралном путу Босански Петровац-Бихаћ обуставили саобраћај.

Они су свим учесницима саобраћаја подијелили данас усвојену резолуцију.