latinica  ћирилица
10/08/2019 |  14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Зуроф: Табла Степинцу у Јерусалиму је одвратна

Спомен плочи Алојзију Степинцу није мјесто нигдје у свијету, а камоли у Јерусалиму, изјавио је шеф јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

Зуроф је додао да ће учинити све што може да спорна спомен плоча буде што прије буде уклоњена.

Он је то рекао за данашњи Курир, а поводом постављања меморијалне плоче загребачком надбискупу у време НДХ у центру Јерусалима.

Зуроф је изјавио да је тек у четвртак сазнао да је меморијална плоча постављена и то на Путу суза којим је, према предању, посљедњи пут прошао Исус Христ на путу до Голготе, гдје је разапет на крст.

- То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема мјеста нигдје у свијету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу ове недјеље учинити све што је у мојој моћи да она што прије буде скинута - рекао је Зуроф.

Степинац је био загребачки надбискуп за време тзв. НДХ, који није учинио ништа да спријечи усрташке злочине и масовна мучења и убиства Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској, наводи лист.

Меморијална плоча Степинцу постављена је још 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације, чији је заштитник био Степинац, а повод за постављање је било прво ходочашће у Свету земљу од 23. до 30. априла.