latinica  ћирилица
10/08/2019 |  15:29 ⇒ 11/08/2019 | 08:21 | Аутор: РТРС

Не престају реаговања на Споразум о формирању власти, спорно тумачење о НАТО-у

И даље не престају реаговања на Споразум о формирању власти, који су у понедјељак потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА. Спорно је слободно тумачење члана 3 Споразума, који говори о НАТО интеграцијама. Док из СНСД-а тврде да активације МАП-а нема, опозиција из Српске је упорна да је Споразумом отворен пут ка НАТО-у.

Капитулација и улазак у НАТО дио су потписаног Споразума, тврди и даље опозиција.

Нема чланства у Атлантском савезу, Споразум је у складу са раније усвојеним и договореним политикама Српске, одговара српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Управо они који данас у Споразуму виде и оно чега нема, српски министри и представници у БХ институцијама из СДС-а и ПДП-а, подржали су улазак БиХ у НАТО у протеклом мандату, каже Додик.

- Нека докажу то што у очају вичу по својим медијима. Могу да покажем документе које су, да не идем даље, само у посљедње четири године потписали Мирко Шаровић и Младен Иванић, а тичу се пута БиХ у НАТО. Они су гласали за то и откуд им образ, право и политичка пристојност да ме ишта питају, а не још и лажно оптуже - категоричан је Додик.

А потписани документи су План рада Савјета министара БиХ за 2019. и Стратегија спољне политике БиХ.

У првом документу, који су у марту морали да одобре и српски министри, јасно пише опредијељеност БиХ за улазак у НАТО.

- Наставак провођења активности у односу на НАТО остаје приоритет институција Босне и Херцеговине. Приоритетне активности биће усмјерене ка активацији и провођењу МАП-а - наводи се у Плану рада СМ.

Други документ, Стратегија спољне политике БиХ, из марта прошле године, која се односи на период до 2023., још детаљније описује пут ка НАТО-у, именујући га као приоритетан. И тај документ одобрили су српски представници на нивоу БиХ, каже Додик.

- Активација МАП-а, за коју постоји широк политички консензус у Босни и Херцеговини, омогућава да сви субјекти одбране у Босни и Херцеговини (у оквиру властите уставне и законске надлежности) наставе с провођењем активности у односу на НАТО, које су утврђене Законом о одбрани Босне и Херцеговине - стоји у тексту Стратегије спољне политике БиХ.

О каквом широком политичком консензусу се ради, није јасно, јер се у документу не спомиње Резолуција о војној неутралности коју је Народна скупштина Српске усвојила 2017. године.

НАТО је посебна прича о којој БиХ сада нема капацитет да расправља, чак и да постоји политички консензус, а нема га, каже делегат СНСД-а у Дому народа БиХ, Никола Шпирић, и додаје да су српски представници у Савјету министара, БиХ довели пред сама врата НАТО-а.

- Мислим да је најважније очувати принцип сарадње као и до сада са НАТО. А шта ће даље бити, треба политички одлучивати. Ако су ови из СзП одлучили мимо одлуке Народне скупштине о неутралности, онда су они радили против институција Српске и то их је поразило на изборима 2018 - рекао је Шпирић.

Да ли ће НАТО и када доћи на ред, у смислу активације МАП-а и чланства у Атлантском савезу, сада се не може процијенити, каже Шпирић, али до тога може доћи једино и само ако Српска и званично промијени своју политику и одлуку о војној неутралности.