latinica  ћирилица
10/08/2019 |  15:51 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Да ли 650.000 српских гласова у Америци може обезбиједити америчку наклоност?

Да ли 650.000 српских гласова у Америци може обезбиједити америчку наклоност по питању Косова? Ово је идеја Ивице Дачића, а на најаву да ће огранизовати гласове за Трампа, реаговали су из демократске странке. Бивши савјетник Џозефа Бајдена, оптужио је Дачића за мијешање у унутрашњу политику САД. Дачић је одговорио да, ако су могли Албанци, могу и Срби.

Цинизам оптужбе која долази од неког из САД, вјероватно је схватио и сам Карпентер, па се брзо поправио и за Глас Америке изјавио да није рекао да не треба да се мијеша, већ да Дачићу није паметно да се клади на Трампа.

- Око Србије и западног Балкана генерално постоји консензус обје партије и мислим да би за Србију било боље да тако и остане, а не да се нешто политизује. Ја само постављем питање колико је Дачићев потез паметан, а он може да подржава кога хоће - каже Мајкл Карпентер, бивши савјетник Џозефа Бајдена.

Карпентер признаје да је ова администрација уложила више напора у спор Приштине и Београда, али да на крају све зависи од договора великих играча и да то нема никаве везе с тим ко сједи у Бијелој кући.

- Рецимо идеја о подјели територија нема везе са партијским подјелама у Америци, има и демократа укључујући и мог колегу Чарлија Капчана који је био у Обаминој администрацији, а који је подржао ту идеју - додаје Карпентер.

Косово је добило независност под вођством републиканаца и Карпентер је потпуно у праву, каже аналитичар Милан Мишић.

С тим што је Трамп спреман на подјелу и на брзо постизање договора.

- Трампова администрација жели да упише поен да је била кључни фактор у рјешавању - наводи Мишић.

Чињеница је, међутим, да ми још ни не знамо који је Трампов домет, каже шеф представништва Српске у Америци, Обрад Кесић.

- Ови избори, ако их добије, дали би Трампу прилику да консолидује свој ауторитет, који је био на удару од прошлих избора и можемо да говоримо о томе да није имао шансу да влада. Ово би била нова прилика да наметне своју вољу - истиче Кесић.

Спољну политику САД неће заокренути 650.000 српских гласова, али тачно је да ће бити борба за сваки глас, каже Мишић и додаје да се амерички избори увијек рјешавају тијесном већином.

Дачићев план је да уради исто што и Албанци када су објединили гласове дијаспоре и као примјер навео сенатора Елиота Енгела, који као албански лобиста годинама има сталну базу сигурних албанских гласова, а заузврат, здушно брани интересе Албанаца.