latinica  ћирилица
10/08/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Коме је припадао средњовјековни мач пронађен у камену на дну Врбаса?

Рониоци клуба БУК из Бањалуке нашли су у кориту ријеке Врбас, надомак Бањалуке дуги средњовјековни мач забоден у камен. По свему судећи, ријеч је о значајном археолошком открићу, а претпоставља се да је кориштен у периоду од задње четвртине 13. до прве половине 15. вијека.

Јединствено откриће мача у камену у ријеци Врбас неизбјежно асоцира на "Екскалибур", чувени мач из легенде о краљу Артуру. Поријекло и старост "Врбаског мача" тек треба да се утврди.

Рониоци клуба БУК су приликом редовних активности пронашли предмет који потиче из 13. или 14. вијека.

С обзиром да немају рониоце који се баве археологијом обратили су се музеју Републике Српске и Заводу.

Овакви мачеви на нашим просторима су ријетки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја и за Музеј и за град Бањалуку.

- До сада је пронађен само један мач који имамо у нашој поставци, с тим да је значај овог мача већи јер се налази на археолошкој локацији - каже Ивана Панџић, кустос у Музеју Републике Српске.

У цијелом процесу, који се планира извести крајем мјесеца у зависности од временских услова и водостаја Врбаса, учествоваће конзерватори и археолози из Србије.

- Завршила сам један дио приобабалне археологије, колеге из Београда ће учествовати као рестауратори и биће нам потребна логистика - наводи Ана Ћурић из Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске.

Јанко Врачар, историчар у Музеју Републике Српске истакао је да се највјероватније ради о бастардном мачу који је на овим просторима био присутан од 14 вијека. Како каже, главни мачарски центри су били у Дубровнику и у градовима у средњој Босни.

Мач ће се, након темељног чишћења и конзервације, чувати у фундусу Музеја Републике Српске, гдје би био доступан посјетиоцима и истраживачима, који су заинтересовани за средњовјековну прошлост града и његове околине.

Након тога ће се одредити типолошке особине мача. Пројекат "Врбаски мач у камену" може бити искориштен у промоцију културног насљеђа, али и туристичке понуде.