latinica  ћирилица
10/08/2019 |  18:15 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Епохално откриће руских палеонтолога (ФОТО)

На Таманском полуострву руски палеонтолози су открили готово нетакнуту лобању кавкаског еласмотеријума, врсте древног носорога, другу лобању ове врсте која је откривена на свијету, али прву мужјака.
Претпоставља се да је кавкаски еласмотеријум овако изгледао - Фото: Wikipedia
Претпоставља се да је кавкаски еласмотеријум овако изгледаоФото: Wikipedia

На Таманском полуострву, највећем полуострву Краснодарске покрајине и цијелог југа европског дијела Руске Федерације, палеонтолози су имали више драгоцјених проналазака, укључујући и остатке најмање 120 великих праисторијских животиња, али и део стеле из 5. вијека прије нове ере.

- Ове године пронашли смо остатке десетак слонова и три древна носорога, али најзанимљивији налаз је била готово цијела лобања кавкаског носорога - истакао је водећи истраживач Јужног научног центра Руске академије наука, Вадим Титов.

Палеонтолози имају много посла на овим теренима (Извор:sputniknews.com)

Важност овог налаза је што је лобања много боље сачувана од претходно пронађене, што је веома значајно, с обзиром на геолошки период из кога потиче, додао је Титов. Претходна коју је пронашао тим палеонтолога у вулканском блату припадала је женки и била је у јако лошем стању. 

Откривена лобања потиче из ране плеистоценске епохе и стара је између 1,2 до 1,4 милиона година. Има велику куполу са рогом и дужа је од једног и по метра. Титов верује да то значи да је овај носорог био дуг око четири и по и висок око три метра.

Лобања кавкаског еласмотеријума је допремљена у Музеј у Азову на конзервацију и рестаурацију.

Извор: РТС, Спутњик