latinica  ћирилица
10/08/2019 |  18:25 ⇒ 11/08/2019 | 08:11 | Аутор: РТРС

Је ли на помолу нови покушај преноса надлежности?

Је ли на помолу нови покушај преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ? Савјет министара у техничком мандату, на посљедној сједници чак и мимо европских препорука, задужио је Агенцију за статистику БиХ да сачини Приједлог закона о попису пољопривреде у БиХ.

И док закључак министара њихове стручне службе таје и од бх јавности и од Републичког завода за статистику Српске, он је посредством Дирекције за европске интеграције већ у процесу коренспонденције и реализације. Неприхватљиви Закон о пољопривреди на бх нивоу – корак је ка формирању неуставног министарства пољопривреде на истом нивоу, упозоравају законодавци из Српске.

СДА и њен пулен Денис Звиздић – са неуставном и недемократском паралелном водећом функцијом у извршној и законодавној власти БиХ, не одустају у покушају неуставног “черупања“ надлежности Републике Српске. Пољопривреда им болна тачка, још од “бајковитог“ Звиздићевог експозеа из фебруара 2015. године.

- Ја мислим да ће вријеме показати неопходност формирања неких Министарстава као што је рецимо Министарство пољопривреде и руралног развоја - рекао је Звиздић.

"Мислио" је тако Звиздић цијели мандат. И покушавао да са идеолошким сљедбеницима у Савјету и ван њега, реализује обећавајуће "штиво". Пропао му је покушај да успостави јединствени регистар пољопривредних газдинстава у БиХ. Потом да под окриље Министарства спољне трговине и економских односа БиХ смјести све прописе о безбједности хране или питање референтних лабораторија и рад ветеринарских инспектора... И на крају мандата још један покушај - да се као претеча Министарства пољопривреде на бх нивоу, донесе Закон о попису пољопривреде! Такав закључак одлазећи бх министри, а међу њима и Мирко Шаровић који је сједници присуствовао, изгласали су 5. августа. Но да ли случајно, “заборавиле“ су стручне службе да о томе, у уобичајеном саопштењу, јавност обавијесте. Како год, да израде бх. законско рјешење о попису пољопривреде, задатак са кратким роком, повјерен је Агенцији за статистику БиХ иза које је већ, у Српској непризнати, пописни плагијат о становништву из 2013. године. И док у Агенцији баш као и у Савјету министара о новом задатку ћуте и на телефонске позиве не одговарају, Никола Шпирић упозорава.

- Још један покушај преноса надлежности који није добар и није користан за Републику Српску а оно што је посебно критично јесте што је то и ван Устава БиХ, јер пољопривреда је у надлежности ентитета. Државни закон тражи државно министарство и то је најперфиднији начин да се дође до Министарства пољопривреде - истакао је Шпирић.

Ништа мање перфидна није ни улога Дирекције за европске интеграције. Управо Дирекција и њен први човјек Един Дилберовић од Звиздића су добили задатак да жељу о новом закону и новом Министарству, упакује у бриселску "обавезу". А он задатак страначког колеге испунио и у иницијалном материјалу министре приде "подучио" шта то Брисел од БиХ тражи!

- Европска унија сматра да је пољопривредни попис важан корак за унапређење пољопривредне статистике у БиХ и стога је позвала БиХ да размисли о времену одржавања као и заједничком правном методолошком оквиру за пољопривредни попис - пише у Информацији Дирекције за европске интеграције.

Не спорећи важност пописа пољопривреде и за БиХ и за Брисел, ваљда у журби, дрско је "заборавио" Дилберовић и Дирекција да су руководства ентитетских завода за статистику и бх. Агенције методолошки оквир већ усагласила. И да је пробни попис пољопривреде требало да буде спроведен у септембру ове године, а након тога и свеобухватни. Но за реализацију тог договора требало је да Савјет министара обезбиједи средства у буџету и Одлуком, а не законом, прецизира детаље. И не само то! У "журби" је свршени студент дубровачког Факултета за туризам Дилберовић, "заједнички правни методолошки оквир" слободно "превео" у закон. И наравно, и он као и заборавни министри "заборавио", да о својој "посредничкој" и "преводилачкој" улози обавијести и јавност и ентитетске заводе.

- Републички завод за статистику није добио закључак Савјета  министара о приједлогу израде закона о попису пољопривреде. У Сваком случају попис пољопривреде на нивоу Републике Српске ће спроводити Републички завод за статистику, јер он је једини и овлаштен да то ради. Уз примјену јединствене методологије - истакао је замјеник директора РЗЗС-а Радосав Савановић.

И како год да се заврши овај тајанствени покушај у којем Денис Звиздић, предсједавајући Савјета уз помоћ српских министара “наручује“ законе, а потом их, извјесно је, Денис Звиздић као предсједавајући законодавне власти уз помоћ истих српских министара – посланика, усваја; сигурно је- евентуални Закон о пољопривреди проходност неће имати у Дому народа БиХ, јасан је Никола Шпирић. Но упозорава, не буде ли поништен, овакав закључак Савјета министара остаће још један квазиаргумент СДА "законољупцима" када им затреба да се позову на поштивање одлука, стратегија, закона...Као што се, примјера ради, у причи о НАТО интеграцијама сада позивају на Стратегију спољне политике усвојену у претходном мандату Предсједништва БиХ.