latinica  ћирилица
11/08/2019 |  09:15 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Посланик под истрагом због снимка дјеце која узвикују "За дом спремни" (ВИДЕО)

Посланик СДП-а у Хрватском сабору Пеђа Грбин под истрагом је Агенције за заштиту личних података јер је на свом "Фејсбук" профилу објавио снимак младих фубалера који узвикују усташки поздрав "За дом спремни".
Дјеца из Далмације - Фото: Facebook
Дјеца из ДалмацијеФото: Facebook

На снимку се виде фудбалери Клуба "Пољичанин" из Срињина, насеља између Омиша и Сплита, узраста од 10 до 13 година, како у друштву старијег мушкарца узвикују усташки поздрав "За дом спремни".

Све се дешава на фудбалском турниру у Барселони, гдје уз усташки поздрав славе побједу у финалу против вршњака из клуба из Србије, преносе хрватски медији.

У допису, који је Грбин добио од директора Агенције за заштиту личних података Анте Рајковача, траже да "наведе закониту сврху и правну основу за објављивање видео-снимка", као и да открије информацију о извору снимка.

Он је истакао да је цијели случај доказ да је у Хрватској на дјелу релативизација усташтва и да је узвик "За дом спремни" очито легализован, упркос одлукама Уставног суда према којима је то говор мржње и одлукама Европског суда за људска права.

- Све за што се Томислав Карамарко јавно залагао Андреј Пленковић је тихо провео. Надам се да се нико неће изненадити када се ускоро у неком од хрватских градова појаве момци у црним униформама који ће заговарати протјеривања других и друкчијих - рекао је Грбин.

Грбин је поручио да ће Агенцији брзо одговорити, а ако заврши на суду, каже да ће му тада предложити да се обрати суду ЕУ, јер се ради о примјени права ЕУ.

Грбин је снимак објавио у јуну, а добио га је, како је рекао, преко једне од Фејсбук група.

- Размишљао сам и на крају одлучио да је то нешто што људи морају видјети. Знам да је ријеч о дјеци, а то и јесте највећи проблем, јер је јасно да десетогодишњаке уче таквим стварима - рекао је Грбин.

Предсједнику ФК Пољичанин Николи Мужинићу у цијелом случају ништа није било спорно, ни што су дјеца у црним дресовима, ни што узвикују "За дом спремни".

- Дјеца су се веселила. То су дјеца хрватских бранилаца. Хрватски браниоци обновили су овај клуб. Да нисмо били `за дом спремни` гдје бисмо били данас? - рекао је Мужинић новинарима.