latinica  ћирилица
11/08/2019 |  12:15 ⇒ 14:03 | Аутор: РТС

Како је политички гаф умало изазвао свјетски рат?

На данашњи дан прије тачно 35 година могао је избити рат између Америке и Русије. И све то због једне несмотрене шале америчког предсједника Роналда Регана. Овладати јавним наступом један је од највећих изазова тимова који се брину о имиџу политичара.
Роналд Реган - Фото: Wikipedia
Роналд РеганФото: Wikipedia

- Моји драги Американци, драго ми је да вам кажем да сам потписао уредбу која ће да стави ван закона Русију, и то заувијек. Почињемо са бомбардовањем за пет минута - нашалио се са новинарима прије јутарњег гостовања на радију Роналд Реган.

Како је микрофон био укључен снимак је убрзо чуо читав свијет. Шала која је могла изазвати рат данас је антологијски примјер гафа једног политичара.

- Ушло је у антологију зато што се мора узети политички контекст тог времена, 80-их то је тај тренутак завршетка Хладног рата и још је наравно времена до пада Берлинског зида. Блокови на које је све подјељен нису баш у најбољим односима и онда имати такву једну изјаву не иде у прилог ономе ко ју је изговорио - рекао је маркетиншки стручњак Иван Клеут.

Браун, Трамп, Берлускони

А шта ће и како политичари изговорити о томе данас брину читави тимови.

Овладати јавним наступом један је од највећих изазова, баш као и пронаћи границу између ноншалантног и ригидног понашања у медијима.

- Причали смо сада о америчким политичарима, ви када погледате њихове тимове то су озбиљни стручњаци којима су они окружени и који их савјетују како да се понашају у медијима, како да се понашају у јавности, како да се обуку, какву гестикулацију да имају. Све је то креирање једног имиџа. То постоји и код нас, наравно не у толикој мјери, али је чињеница да се политичари све више консултују како да креирају и створе најидеалнију слику себе као таквог - објашњава Клеут.

И, наравно, да провјере да ли је микрофон укључен. То није учинио некадашњи британски премијер Гордон Браун који је, заборавивши да је озвучен, извређао симпатизерку лабуриста.

- Шта је рекла? Свашта, она је од оне врсте задртих жена, каже да је лабуристкиња, али је све пресмијешно - рекао је тада Браун.

Гафове који се препричавају имали су и други европски политичари.

- Ја бих издвојио свакако Силвија Берлусконија који је приликом избора Барака Обаме за новог предсједника Америке оцијенио га као младог, лијепог и препланулог - наводи Клеут.

- Доносим вам поздраве од господина, који како се бијеше зове? Он је преплануо и зове се Барак Обама - изјавио је тада Берлускони.

Клеут додаје да та изјава није била на мјесту нарочито данас када се трудимо да будемо политички коректни у говору и нарочито када је ријеч о дипломатији.

- Ту заиста мора да се води рачуна да се одмјери свака ријеч и зато су неопходне све те припреме када јавно наступате -  додаје Клеут.

Мисли да и Доналд Трамп сада ту заузима неку позицију.

- Кина има апсолутно поштовање за Доналда Трампа и његов огроман мозак - рекао је у једном говору предсједник САД.

Гафови и бирачко тијело 

И нису само страни државници у питању, да два пута промисле прије него што кажу тај манир често немају ни поједини домаћи политичари. Могу ли лапсусе у виду минуса да претворе у плус?

- То све зависи од бирачког тијела. Код једног дјела јавности који не подржава неку политичку опцију то ће увијек бити дочекано на нож и окренуто руглу и исмијавању и подсмијеху. Онда најчешће медији пренесу догађај на коме је учињен некакав гаф и некакав испад, а онда са друге стране подржаваоци и симпатизери одређене политичке опције у томе не виде проблем, него то умије да буде и нека врста отварања ка тој врсти публике - навео је Клеут.

А са бирачким тијелом све чешће се комуницира на интернету. Па су уз јавни наступ и часови коришћења друштвених мрежа постали обавезни. Тамо гафови остају трајно забиљежени.