latinica  ћирилица
11/08/2019 |  15:59 ⇒ 12/08/2019 | 09:07 | Аутор: РТРС

Колико су лични подаци грађана (не) заштићени?

Агенција за заштиту личних података у БиХ запримила је прошле године рекордан број приговора, у којима су грађани указали на злоупотребу њихових података и затражили стручно мишљење. У великом броју случајева, њихове сумње су потврђене.

Становници оба ентитета у БиХ, из године у годину увиђају важност заштите личних података. Упутили су десетине приговора надлежној агенцији, јер су посумњали да се њихови лични подаци незаконито обрађају, како у јавном, тако и у приватном сектору.

Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ, каже да је у прошлој 2018. години било 148 приговора што је рекордан број. То нам, каже, говори о томе да је свијест грађана о јачању заштите личних података из дана у дан већа.

На списку јавних институција у којима су инспектори Агенције утврдили злоупотребе, између осталих, су Општина Илиџа због давања извода из матичне књиге рођених неовлаштеном лицу, Фонд здраственог осигурања Српске и РТВ Федерације БиХ због објављивања рјешења на огласној табли.

Грађани су имали замјерке због обраде јединственог матичног броја у уговору о испоруци топлотне енергије и уписивања у налоге за исплату у банкама, као и због копирања личне карте без правног основа.

- Видео надзор све чешћи је разлог за подношење приговора Агенцији за заштиту личних података. Грађанима сметају камере на улазу у стамбени објекат, али и објављивање списка дужника на видном мјесту у згради - наводи се у извјештају о заштити личних података у БиХ за 2018. годину.

Иако постоји легитимни интерес како институција, предузећа, па и самих грађана да постављањем камера повећају безбједност, инспектори Агенције утврдили су незаконито обрађивање личних података употребом видео надзора у ресторанима и бифеу ПС БиХ у Сарајеву, општини Столац и код бројних физичких лица.

Додатни проблем је и могућа злоупотреба видео записа.

- Тако да не може комшија свој видео надзор поставити на начин да снима приватан простор других комшија, тако и институције и фирме морају обрађивати минимум простора, такође требају поставити натпис да постоји видео надзор и упозорити грађане како би могли прилагодити своје понашање - додао је Ковачевић.

Заштита личних података има и другу, за многе, проблематичну страну.

Тако је Агенција спријечила провјеру диплома запослених у институцијама БиХ. Сматрају да би се тиме нарушило људско достојанство запослених и забранила примјена Правилника Високог судског и тужилачког савјета, који би омогућио обраду личних података о имовини судија и тужилаца, њихових супружника и дјеце.