latinica  ћирилица
11/08/2019 |  16:41 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Каштијељ Код Шековића домаћин мајсторима котлића

У предивном амбијенту који краси очувана природа у селу Каштијељ код Шековића, одржана је друга котлићијада.

У спремању квалитетне чорбе учествовале су 72 екипе, а манифестација је окупила више од 3.000 посјетилаца из Републике Српске, Србије и шире.

По други пут Каштијељ је био домаћин мајсторима котлића, љубитељима природе и добре забаве који су на платоу испред цркве Свете Петке учествовали у спремању котлића и дружењу које ће трајати до касно у ноћ.

- Дошао сам због котлићијаде и сад сваке године планирам да долазим, пошто сам из овог краја и пуно ми је драго да смо оживјели мјесто - каже Славиша Кораћ, посјетилац из Њемачке.

Сваки од учесника имао је свој рецепт и по неку кулинарску тајну, а одговор на питање како спремити квалитетну чорбу дао нао нам је Горан Павловић.

- Првенствено спремам од говедине, овчетине, млађе јањетине... Стављам природне зачине, лук, шаргарепу, першунов лист, башкалар, целер, ништа од тога не одступам - прича Павловић.

У оквиру манифестације одржана је и изложба домаћих производа, а наступило је и културно-умјетничко друштво "Свети Ђорђе".

Циљ манифестације је туристичка промоција Шековића и организатори истичу да је испуњен. 

- Ово је значајно, не само за Шековиће, него и за све наше крајеве који су послије рата расељени. Људи су отишли широм свијета, полако се враћају на своја огњишта, обнављају их - наводи Дражен Мићић из Организационог одбора котлићијаде.

Нада Јовановић, директорка Туристичке организације Републике Српске, похвалила је иницијативу организатора да направе манифестацију као што је ова котлићијада, те истакла да је она са сарадницима дошла да пружити подршку организаторима, како би видјели на који начин у наредном периоду могу да помогну.

Битније од награда, било је дружење, а котлићијада је одржана под покровитељском локалне управе и у организацији Завичајног удружења "Јавор".