latinica  ћирилица
11/08/2019 |  17:56 ⇒ 20:01 | Аутор: Блиц

Ђоковић јутрос изгубио прво мјесто у АТП трци

Новак Ђоковић више не води у АТП трци, не послије тениске ноћи која је спајала суботу и недјељу по средњеевропском времену.

Подсјетимо, за разлику од ранг листе Асоцијације тениских професионалаца (АТП листа), у којој се одузимају и додају бодови у односу на учинак играча у претходних 365 дана, у АТП трци поменута организација само рачуна бодове освојене од првог јануара до краја текуће календарске године.

У тој АТП трци, Новак Ђоковић је до минуле ноћи водио са 6.725 бодова у овој сезони, а први пратилац био му је Рафаел Надал са 6.225.

Како је Надал заостајао 500 бодова за Нолетом, а управо је овог јутра прошао у финале Мастерса у Монтреалу, шта год да у тој завршној борби уради - већ је сигурно да ће надмашити Ђоковића.

Шпанац је без борбе пребродио полуфинале, повријеђени Гаел Манфис се због болова у скочном зглобу повукао са турнира и омогућио Рафи да уђе у финале, у коме ће одмерити снаге са Русом Данилом Медведевом, побједом над Кареном Хачановом са 6:1, 7:6(6).

Ако Надал побиједи, и то му буде 35. Мастерс трофеј у богатој каријери (финале је вечерас), припашће му 1.000 АТП бодова, а изгуби ли од Медведева, зарадиће 600 АТП бодова, па ће у сваком случају сутра претећи Ђоковића у АТП трци.

Асоцијација тениских професионалаца је АТП трку увела како би се на крају сезоне прогласио "Најбољи тенисер у години на измаку", односно онај играч који је у календарској години освојио највише бодова.

Када је ријеч о оној свима познатијој, а и свима дражој - АТП листи, Новак Ђоковић ту суверено влада: пред почетак Мастерса у Синсинатију има чак 12.415 бодова, а другопласирани Надал 7.945, док је Роџер Федер трећи са 7.460.