latinica  ћирилица
11/08/2019 |  21:04 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Загрепчанка са кћерком у кампу ИД у Сирији

Загрепчанка Дора Билић и њена петогодишња кћерка живе у кампу Исламске државе Ел-Хол, на сјевероистоку Сирије, у којем су већина малољетници, пише Слободна Далмација.
Дора Билић  (Фото:slobodnadalmacija.hr) -
Дора Билић (Фото:slobodnadalmacija.hr)

Лист је о Билићевој, која је 2012. година завршила на територији под контролом Исламске државе, писао и у фебруару ове године када је Загрпчанка (32) имотских коријена виђена у Багзу, селу на сиријско-ирачкој граници, које је у то доба било једино упориште ИД.

Све до сада се није знало да ли је Загрепчанка жива и да ли је стигла до неког од кампова у које се смјестило 70.000 људи након слома Исламске државе.

Слободна Далмација наводи да је и тада добила информацију од једне држављанке БиХ која је испричала да њена сестра и Дора нису у истим камповима у Срији, али да редовно комуницирају.

"- на ми је и пренијела информацију да је Дора у Ел-Холу. Упознале су се у Раки, гдје су им породице живјеле у близини - рекла је сестра држављанке БиХ.

Према писању листа, са Дором би требало да буде и њена кћерка, дјевојчица од пет-шест година, коју је добила у браку са Сенадом Авдићем Чађом.

Они су се упознали након што је Дора завршила школовање у Лондону и са њим се прикључила вехабијској заједници у Горњој Маочи код Брчког. Убрзо су се вјенчали и прије седам година преко Санџака и Турске домогли се Сирије. Авдић је погинуо у Раки током једног бомбардовања 2014. године.

Дора Билић није једина држављанка Хрватске која је завршила у калифату.

Према извјештају Безбједносно-обавјештајне агенције /СОА/ за 2018. годину, тамо је боравило укупно седам особа које су имале хрватски пасош, од чега два мушкарца и пет жена.

У извјештају, објављеном у јуну, није наведен њихов идентитет, већ да су оба мушкарца смртно страдале у борбама на страни Исламске државе, док се неке од жена налазе у цивилним камповима под контролом курдско-арапских снага СДФ у Сирији.

Према подацима УН, чак двије трећине избјеглица у кампу чине млађи од 18 година, док су 27 одсто жене. Истичу да им је отежан приступ пијаћој води и здравственој заштити.