latinica  ћирилица
11/08/2019 |  21:38 ⇒ 12/08/2019 | 07:59 | Аутор: РТРС

Понедјељак ће бити најтоплији дан у овој години

У Републици Српској и Федерацији БиХ у понедјељак се очекује веома топло и спарно вријеме са врућинама и температуром ваздуха и до 40 степени Целзијусових.

Метеоаларм, европски систем упозорења од временских непогода, издао је највише, црвено упозорење за скоро читаву Хрватску, због високих температура до 40 степени Целзијусових, као и за подручје БиХ око Мостара, гдје ће температуре такође бити око 40 степени.

Ујутру ће у Српској бити ведро и сунчано, а током дана сунчано и веома топло, уз слаб вјетар, промјенљивог смјера, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Јутарња температура биће од 18 до 24, на југу до 27, а највиша дневна од 31 до 38, на југу и сјеверу локално око 40 степени Целзијусових.

Федерални ХМЗ прогласио је наранџасти метеоаларм за цијелу БиХ због топлотног таласа, а у већини крајева очекују се и тропске ноћи са минималном температуром 20 и више степени.

Екстремно високе температуре могу узроковати ризик од инфаркта. Због тога се препоручује већи унос воде у организам, избјегавање алкохола и газираних сокова, а препоручује што више воћа и поврћа.

За особе са повишеним крвним притиском препоручује се боравак у затвореном у најтоплијем дијелу дана, а за активности се препоручује период до девет или послије 18 часова.

Метеоролози за уторак, 13. август, најављују да ће бити сунчано и веома топло, понегдје и вруће, а током ноћи могући су локални рјеђи пљускови са грмљавином. Највиша дневна температура ваздуха од 27 до 34, на југу око 38 степени.

И Србији ће у понедјељак бити сунчано и неколико степени топлије него у недјељу, најавили су из РХМЗ Србије. Јутарња температура 24 степена, највиша дневна 38 степени. Веома топло вријеме задржаће се до сриједе, када стиже освјежење.