latinica  ћирилица
12/08/2019 |  07:06 ⇒ 07:25 | Аутор: Вечерње новости

Стручњак из САД: Руска морнарица ће уништити НАТО снаге

Стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн је у часопису “Нешенел интерест“ коментарисао ко би био јачи уколико би се десио сукоб САД и Русије на мору.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Како преноси Спутњик, пријетња од сукоба између Русије и Сједињених Америчких Држава на Црном мору је сасвим реална, али руска морнарица ће уништити снаге НАТО-а у првим сатима сукоба, пише стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн.

Голдстајн је истакао да Вашингтон наставља да погоршава ситуацију и повећава степен напетости са Москвом, организујући војне вјежбе Украјина-НАТО дуж руских граница.

- Вашингтон не схвата у потпуности опасност таквих маневара. Заправо, није тешко замислити рат између САД и Русије, који би почео због случајног потапања брода НАТО-а који учествује у војној вјежби неексплодираном мином у тако опасним водама - истиче он.

Према његовим ријечима, у случају таквог сукоба, снаге НАТО-а, са изузетком Турске, на Црном мору неће имати реалан војни значај.

Према конвенцији из Монтреа, амерички носачи авиона не могу да прођу кроз турске мореузе. У супротном би их одмах уништиле руске подморнице, ракетни системи, ракетни чамци и морско ваздухопловство опремљено хиперсоничним противбродским ракетама, као што је нови систем "Кинксал".

Говорећи о значају носача авиона, који се сматрају поносом и главном снагом америчке морнарице, аутор сматра да би Вашингтон требало да преиспита своју стратегију и, рјешавајући се њиховог култа, почне да развија подводно наоружање и најновије беспилотне летјелице.