latinica  ћирилица
12/08/2019 |  08:15 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Пожар у "Енергоинвесту - РАОП" није подметнут, најављена тужба против Шаровића

Предузеће "Електроинжењеринг" Бањалука, власник имовине бившег "Енергоинвеста" у Источном Сарајеву, саопштило је да пожар није подметнут већ да је ријеч о несретном случају, те најавило кривичне поступке против Мирка Шаровића и других лица која су саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила њихов углед.
Пожар у кругу Енергоинвеста - Фото: klix.ba
Пожар у кругу ЕнергоинвестаФото: klix.ba

Из "Електроинжењеринга" наводе да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво "Тола Компани" из Зенице, које је прихватило одговорност и исплатиће сву насталу штету Друштву.

- Деманујемо све наводе који су једном несрећном случају /који се може десити сваком пословном субјекту/ дали другачију конотацију, грубо обманули јавност у погледу власништва над имовином и нарушили пословни углед друштва - навео је директор "Електроинжењеринга" Бањалука Милан Кесеровић.

Он је истакао да је у случају "Енергоинвеста" ријеч о приватној, а не државној имовини.

Из "Електроинжењеринга" напомињу да је од јануара у току чишћење простора у складу са уговорним односом које је ово друштво има са предузећем "Тола компани", те да су с циљем да комплекс буде претворен у пословну зону све хале испражњене и уклоњени сви материјали који ће бити непотребни за нову намјену.

- Друштво демантује све наводе да су приликом пожара горјеле било какве отровне материје које могу бити штетне по здравље - наведено је из "Електроинжењеринга".

Из овог друштва објашњавају да су изгорјели само материјали који су уобичајни у изградњи хала и кровова, чије горење не може штетно утицати на здравље становништва.

Према наводима Друштва, будући да ништа, осим грађевинских материјала уграђених у кров и зидове није изгорјело, види се злонамјерна тврдња да је пожар намјерно узрокован како би се "прикриле" наводне незаконите активности.

- У том смислу се може поставити питање шта се може сакрити уколико није изгорио нити један документ, а изгорјели су искључиво кров и зидови који су се видјели и који су уцртани просторно-планској и грађевинској документацији - наведено је у саопштењу.

Из Друштва због тога најављују да ће покренути парничне поступке за накнаду штете и иницирати кривичне поступке против Мирка Шаровића и других лица која су писањем и саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила углед Друштва, а у јавности створили погрешну слику да се ради о државној имовини, те да је дошло до запаљења материја које су опасне по здравље.

Поводом различитих оцјена и интерпретација догађаја у вези са овом пожаром, који је букнуо у суботу ујутро, "Електроинжењеринг" је саопштио да се не може говорити о било каквој државној имовини и незаконтим поступањем, јер је у питању имовина која је у цјелости у власништву Милана Кесеровића и Татјане Коробовске, а Друштво је купило 2013. године и за њу исплатило значајна средства.

- Представљање приватне имовине једног правног лица као имовине државе, коју држава треба да `штити` и посматра као своју /само због чињенице да је некада била у њеном власништву/, наноси штету пословању Друштва и истовремено представља грубо довођење у заблуду јавности. Овакво поступање представља директно кршење права на имовину, супротно домаћим законима и међународним конвенцијама - истакли су из "Електроинжењеринга".

Из овог предузећа наглашавају да у пословању Друштва нема никаквих незаконитих активности и да је њихова одлука на који начин ће корисити имовину у складу са законом и пословним интересима.

Друштво напомињу да су послије куповине имовине бившег "Енергоинвеста" у Источном Сарајеву покушали наставити производни процес дјелатношћу која је у уској вези са пословањем привредних субјеката који су раније производили опрему у оквиру истог пословног комплекса.

И поред улагања од скоро 13.000.000 КМ, усљед тржишних околности, развоја индустрије у глобалним оквирима и чињеници да је протеком периода од 30 година производни процес примјеном старих технологија и машина постао неефикасан, Друштво наводи како није успјело да се носи са далеко већим и јачим конкурентима те је производња обустављена.

Друштво је истакло да ће овај комплекс у наредном периоду бити пословна зона и да је одлучило да закључи уговоре са већим бројем инвеститора, а до сада су уговори о закупу закључени са пет пословних субјеката, који ће од 1. септембра бити уведени у посјед.

Према наводима из саопштења "Електроинжењеринга", то ће допринијети запошљавању грађана Источног Сарајева и створити услове за веће инвестиције.

Српска демократска странка изразила је сумњу да је пожар у кругу бивше фабрике "Енергоинвест" у Источном Сарајеву подметнут да би се, како тврди, прикрили трагови "огромног криминала".

Из СДС су навели да је у пожару изгорјела највећа хала, те упитали "како је могуће да пожар избије у празној хали из које су украдене машине у власништву Владе Републике Српске.