latinica  ћирилица
12/08/2019 |  09:41 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Шпедитери поново обуставили рад због намјере УИО да измјести терминал

На граничном прелазу Рача шпедитери су данас трећи пут у овом мјесецу обуставили рад захтијевајући од Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ да одустане од измјештања царинског терминала са ове локације.
Протести на Рачи - Фото: РТРС
Протести на РачиФото: РТРС

Представник шпедитера Радмила Копривица рекла је Срни да њихов захтјев подржавају и превозници, те да се од јутрос на Рачи не предају и не обрађују царински папири.

Она је навела да шпедитери на овом граничном прелазу у просјеку дневно обрађују од 200 до 300 царинских папира, те да је годишњи приход који УИО убире на царинском терминалу Рача три милиона КМ.

- Из медија смо сазнали да би нам се данас могао директно обратити неко из УИО, што тражимо још од почетка августа и прије отварања тендерске документације за измјештање царинског терминал - рекла је Копривица.

Према њеним ријечима, шпедитери са Раче, са којима се солидаришу превозници из Републике Српске, своје захтјеве и образложења упутили су и Делегацији ЕУ у БиХ која је финансирала уређење царинског терминала на граничном прелазу Рача.

- Жалили смо се што се БиХ на овакав начин одриче нечега што јој је ЕУ поклонила и покушавају да све то пренесу код неког приватника - каже Копривица.

Шпедитери још не знају исход тендера на који је стигла једна пријава, али најављују да неће одустати од захтјева да царински терминал остане на Рачи и да УИО има домаћински однос према овој локацији.