latinica  ћирилица
12/08/2019 |  10:24 | Аутор: СРНА

Штрбац: И данас пописујемо жртве и нестале из "Олује"

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да тај центар и дан-данас пописује жртве, избјегле, нестале и неидентификоване у "Олуји" и да за људе који то раде још траје та акција хрватске војске и полиције из 1995. године.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Он је рекао да су подаци који се даноноћно прикупљају готово двије и по деценије веома промјенљива категорија и да се мијењају из мјесеца у мјесец.

Штрбац је навео да су пред саму годишњицу 4. августа избројали 1.869 жртава, од тога 1.220 цивила.

Према његовим ријечима, старачку категорију чине две трећине жртава, док се за 745 још ништа не зна.

- У претходној години, од августа 2018. до данас, ексхумирана су 24 посмртна остатка са подручја Лике и Кордуна, а 40 је идентификовано - истакао је Штрбац за Спутњик.

Напоменуо је и да се Срби и Република Српска данас не плаше да говоре да се "Олуја" догодила, да говоре о својим жртвама и називају злочинце правим именима, али да то није довољно за повратак српског становништва.

- Само у тој акцији је избјегло око 220.000, а Срба у Хрватској је нестало 400.000 - рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, у Хрватску се вратила српска старачка популација, док млађе заустављају судски процеси.

- Они на основу међународних потјерница по свијету, али и у Хрватској, ухапјсе по десетак Срба и на тај начин стопирају све оне који су можда некад и помислили да се врате, да то не учине - рекао је он.

Он је напоменуо и да нису Хрвати то сами измислили и да су, како је навео "имали веома добре учитеље у Ватикану и Њемачкој".

- Због велике, прије свега медијске индоктринације, школства и цркве, млади рођени у рату или непосредно послије полако преузимају руковођење државом, а они више мрзе оно што је српско од оних генерација са којима смо ратовали. Због тога Томпсон може да узвикује усташки поздрав и да му се ништа не деси - рекао је Штрбац.

Навео је и да "да није увјерен да не треба да бринемо за Србе на Косову и Метохији" након свих пријетњи Приштине.

Штрбац сматра да су "Хрвати утрли пут Албанцима у вези са потјерницама".

Он је указао и да су планове "за "Бљескове" и "Олује" направили амерички пензионисани официри, а да, како је рекао, "сада то преузимају и Албанци и зато их се треба плашити".

- Својевремено је Фрањо Туђман зацртао да Срба у Хрватској треба да буде мање од три одсто, а данас такав сценарио прижељкују и косовски лидери. Албанци тако Србима праве проблеме и враћају права на кашичицу и онда је логично питање - ко ће се вратити? - рекао је он.