latinica  ћирилица
12/08/2019 |  10:27 | Аутор: СРНА

Србину пензионеру из Зенице скидан новац са банковног рачуна

Србин повратник у Зеницу рекао је Срни да му је више пута са рачуна у Рајфајзен банци скидан новац са једног банкомата у зеничком насељу Црквице, што је прије неколико мјесеци пријавио и банци и полицији, а случај још није ријешен.

Овај пензионер, који је желио да остане анониман, рекао је да не зна тачан износ новца јер је више пута са све три картице скидан новац у различитим износима, а некад му је новац у току дана био и враћан на рачун.

- Пријеподне неко скине 200 КМ, а послијеподне уплати, а има случајева када није уплаћивао - испричао је он.

Овај српски повратник је навео да је то примијетио прољетос 9. априла када је дошао у банку и службеница му рекла да је дан прије подигао 100 КМ, које он, каже, није подизао.

- Још нисам полудио да не знам да сам подигао новац - навео је овај пензионер и истакао да му није узимана цијела пензија или пола, него му и остане мало на рачуну.

Он је истакао да је упутио приговор банци из које су му рекли да је код њих све у реду и да се обрати полицији, што је и учинио. Послије неколико дана, каже да су га позвали из банке из Сарајева због његовог приговора и рекли му "да желе да ријеше случај у његову корист и да се договоре", али, навео је он, то до данас није ријешено.

Он је навео да му је "директорка у Рајфајзен банци у Зеници рекла у јулу да зна за тај случај, да је на годишњем одмору и да ће максимално сарађивати", те нагласио да је на крају поништио картице, затворио рачун у Рајфајзен банци и прешао у другу банку.

Из Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона речено је Срни да службеници Одсјека криминалистичке полиције Полицијске управе један у Зеници врше провјере и поступају по двије пријаве које ово лице поднијело надлежној полицијској станици 11. априла и 18. јула због сумњивих трансакција са банковног рачуна у његовом власништву, односно подизања готовине на банкомату у насељу Црквице.

У полицији кажу да су у складу са запримљеним пријавама одмах приступили провјери ради расвјетљавања и документовања свих чињеница и околности које се тичу навода из пријаве.

- У том контексту, из банке је прикупљена одређена документација, те је поступано у складу са наредбом Општинског суда у Зеници, када су изузети и одређени садржаји забиљежени системима видео надзора - навели су из МУП-а.

Из МУП-а кажу да полиција ове активности и даље предузима, као и остале потребне мјере у складу са смјерницама и упутствима поступајућег тужиоца Кантоналног тужилаштва Зеничко-добојског кантона, ради расвјетљавања и документовања пријављеног кривичног дјела.

Из Рајфајзен банке Срни је речено да је "утврђено да је трансакција која је предмет рекламације настала уредно, уз кориштење картице и уношењем ПИН-а који је познат једино имаоцу картице".

У овој банци су истакли да све евентуалне несугласице банка рјешава у складу с важећим прописима и у сарадњи с надлежним институцијама.

- Након што клијент банци упути рекламацију, врше се детаљне провјере након којих банка информише клијента на начин који је означио на обрасцу за рекламације. Додатно, у складу с процедурама, уколико исход рекламације није позитиван банка клијента информише и путем препорученог писма - истакли су из Рајфајзен банке и навели да је банка поступила у складу с тим и у случају ове рекламације.