latinica  ћирилица
12/08/2019 |  10:38 ⇒ 16/12/2019 | 14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Српска би да обнови жељезнички саобраћај са Београдом и Загребом

У Жељезницама Републике Српске озбиљно размишљају о обнови путничког саобраћаја из Бањалуке за Загреб и Београд јер сматрају да је путовање возовима комфорније, еколошки прихватљивије и јефтиније од других видова превоза.

Како преноси портал SEEbiz.eu, преговори са Хрватским Жељезницама о могућности обнове линије Бањалука – Загреб, већ су почели.

Ако преговори успију, возови би према Загребу поново могли да крену најстаријом пругом у БиХ, пругом Бањалука – Добрљин.

Та дионица изграђена је још 1872. године за вријеме Отоманске империје, коју неки због тога зову и “турска пруга“. Воз за Београд, који је, уз повремене прекиде због ратова саобраћао више од осам деценија, укинут је 9. децембра 2012. године, а како сада ствари стоје, ова линија неће бити ускоро обновљена.

Стара траса, преко источне Хрватске, не долази у обзир, али је у плану да возови из Бањалуке за Београд иду пругом преко Тузле и Зворника.

- Старом трасом преко Хрватске воз би два пута прелазио државне границе, што знатно успорава саобраћај. Уколико би воз ишао преко Тузле, то би значило само један прелазак границе и то са Србијом, а захваљујући специјалним паралелним везама Српске и Србије, гранична процедура би у путничком саобраћају могла бити поједностављена - каже в.д. директора ЖРС Зоран Илинчић.

Да би се то остварило треба реконструисати тунел Крижевићи, дуг скоро пет километара, који је прилагођен само за превоз терета, али не и за путничке возове.

- Формирана је радна група, која треба да сними ситуацију у овом тунелу и израчуна колики би били трошкови реконструкције тунела - објаснио је Илинчић.