latinica  ћирилица
12/08/2019 |  11:16 ⇒ 20:04 | Аутор: Агенције

Забрањен увоз свињског меса из Србије због афричке куге

Канцеларија за ветеринарство БиХ усвојила је Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки меса из Србије у БиХ због сумње на присуство афричке свињске куге у овој држави.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Овим се забрањује увоз домаћих и дивљих свиња, меса домаћих и дивљих свиња, као и производа поријеклом од домаћих и дивљих свиња који нису били обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге.

Како је саопштено из Канцеларије за ветеринарство БиХ, забрана је одређена како би се спречио унос афричке свињске куге из Србије у БиХ.

Ово Упутство ће бити на снази све до добијања службене информације од стране надлежних тијела Републике Србије о престанку сумње на појаву афричке свињске куге.

Узрочник афричке свињске куге је ДНА вирус с овојницом који спада у род Асфивируса из породице Асфарвиридае и једини је познати ДНА арбовирус који може инфицирати бескичмењаке (крпељи рода Орнитходорос) и кичмењаке (породица Суидае).

Србија и Хрватска су раније ове године наредиле одстрел дивљих свиња због бојазни од ширења ове опасне болести.

Како су већ упозорили стручњаци, афричка куга свиња је посебно опасна јер за њу не постоји вакцина, те би у случају њене појаве на фармама домаћих свиња те свиње морале бити убијене јер је у питању вирусно обољење.

Како су упозорили, појава ове болести би могла изазвати и штету која би била опасна по цјелокупну економију једне земље.