latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:21 ⇒ 13/08/2019 | 07:25 | Аутор: РТРС

Политизација пожара у Енергоинвесту - предизборна кампања већ почела?

Увиђај на пожаришту у РАОП-у још није завршен, па ће, како нам је речено у Полицијској управи Источно Сарајево, тачан узрок пожара у кругу бившег производног комплекса Енергоинвест у Источном Сарајеву јавности бити предочен по окончању истраге коју воде инспектори Полицијске управе, по налогу Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву.

Управа Електроинжењеринга, која је власник некадашњег РАОП-а јуче је оштро демантовала тврдње СДС-а о подметању пожара ради наводног прикривања криминала, наводећи да је одговорност за избијање пожара преузело предузеће Тола компани из Зенице.

Пожар у РАОП-у сасвим је угашен, али иако су локални избори тек догодине, распламсала се изборна кампања, а због догађаја до којег је, према свему судећи дошло несрећним случајем, размјењује се политичка ватра.

Борба са ватреном стихијом трајала је 24 часа, а док се пожар гасио свим расположивим средствима и јединицама и уз помоћ колега из федералног Сарајева, СДС је већ тврдио да је подметнут. Лидер те партије Мирко Шаровић, настањен пар стотина метара од пожаришта, изјавио је да је намјера прикривање, како је рекао, огромног криминала.

У покушају да РАОП постане конкурентан на захтјевном свјетском тржишту, након ратне и поратне девастације, па и у вријеме када је први човјек града био управо Шаровић, Енергопројект је платио 7,2 милиона марака, купујући непокретну имовину 2013. године кроз извршни поступак од предходног власника Југотрејда. Уложени новац приватном власнику се није исплатио, али ће подвођење туђе невоље у корист Шаровићевих личних и СДС-ових политичких поена, према свему судећи, имати судски епилог.

Против Шаровића, али и других који су износили неистине, из управе Електроинжењеринга најављују кривичне пријаве, и у саопштењу за јавност јасно износе властита сазнања о узроку пожара.

- Обавјештавамо јавност да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво Тола Компани, које је прихватило одговорност за избијање пожара и исто ће исплатити сву насталу штету друштву Електро инжењенирнг - наводи се у саопштењу из Електроинжењеринга.

Уз инсинуације о узроцима пожара, једнако жестоко и непровјерено медији су износили информације о тешким посљедицама по здравље људи, околину, о горењу опасних материја, плиноводу, шта год им је падало на памет. А плануо је само кров празне хале која се чистила и прилагођавала другој намјени...

- Да смо наишли на опасне материјале не би радили на овај начин. Користили би специјалну опрему за заштиту дисајних органа. Људи морају да знају да су све дезинформације негативно утицале на ток гашења - рекао је старјешина Ватрогасне јединице града Источно Сарајево Његош Вукадин.

Но, испоставило се да је важнији сензационализам и мешетарење и убирање јефтиних политичких поена од судбине некадашњег гиганта, радника којима је својевремено власник уз помоћ Владе Српске исплатио неисплаћена примања, али и будуће намјене објекта, у којој ће се запошљавати људи, јер Електроинжењеринг намјерава да простор фабрике претвори у пословну зону.

Без аргумената и конкретних доказа, пожар је постао одличан повод да се актуелна власт оптужи за криминал.

- Мени се чини да су опет покушали да искористе опробану матрицу - "окриви СНСД и власт за све што се дешава", а добро знамо њихову улогу у приватизацијама и свему ономе што се дешавало у Источном Сарајеву и у једном дијелу, што се дешава и дан данас - сматра Љубиша Ћосић начелник општине Источно Ново Сарајево.

СДС се намеће јавности, као опозиција, што је сасвим легитимно, поручује СНСД-овов Сташа Кошарац, али наглашава да су намјере прозирне и да ће дестабилизација Српске изазивањем социјалних немира уз помоћ међународних компоненти бити спријечена.

- Владавина СДС-а опустошила је привреду града Источно Сарајево. Вођени су многи предмети привредног криминала, а један од градоначелника је био и Мирко Шаровић који са неколицином својих сарадника покушава да се наметне у јавности као одговоран политичар, свјесно заборављајући своје некадашње улоге. Вјерујемо да ће такве политике данас бити препознате код грађана - рекао је Кошарац.

А након што је зеничко предузеће Тола компани прихватило одговорност за пожар, Шаровић се не оглашава, али на сцену ступа Драган Мектић, тврдећи да је СНСД горе уништио РАОП од пожара. Из Енергопројекта су још јуче поручили да ниједан документ није изгорио, него, искључиво, кров и зидови. Дакле, и докази о евентуалним незаконитостима у пословању стоје на располагању.