latinica  ћирилица
12/08/2019 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Боб Гелдоф: У моје вријеме рокенрол је био извор идеја

Боб Гелдоф, ирски музичар и познати свјетски хуманитарац, изјавио је на фестивалу Нишвилу да је заједнички могуће ријешити проблем сиромаштва, који са собом носи и друге проблеме, између осталих, проблем идентитета.

- А, идеја о идентитету коријен је свих великих проблема у свијету - рекао је у Нишу Гелдоф, који је 1985. на Вембли стадиону у Лондону организовао чувени концерт "Live aid" за гладне у Етиопији.

Гелдоф је рекао да је некад рокенрол био извор идеја, централна кичма културе, а да су данас то паметни телефони.

- У моје вријеме то је био рокенрол, имао сам 12 година, слушао елементарне извођаче, међу којима и Дилана, који су говорили о промјенама. И ми смо почели да мијењамо ствари - рекао је Гелдоф.

Упитан о могућности фузије ирске музике и џеза, Гелдоф је одговорио да је ирска музика "врло стара и елегантна, а џез је чак и у својој најпримитивнијој форми врло елегантан".

Казао је да је више волио блуз него џез и да је с 15 година свирао у Даблину са Џоном Ли Хукером.

- И даље свирам с Бумтаун Ретсом, управо смо прошле недјеље завршили нови албум, али дио мене жели да ради нешто више интерно, тако да соло бенд са којим свирам од 1996. задовољава тај интерни дио мене. Они су невјероватна група музичара и свирали су с мноштвом музичара који су наступали на Нишвилу раније - навео је Гелдоф.

Истакао је још да је једина особа која је успјела да споји ирску музику са џезом Ван Морисон, с којим су свирали сви његови музичари.