latinica  ћирилица
12/08/2019 |  22:30 ⇒ 13/08/2019 | 08:25 | Аутор: СРНА

Преминуо Гордан Михић

Сценариста, драмски писац и редитељ Гордан Михић преминуо је у 82. години.
Гордан Михић (Фото: ATA images) -
Гордан Михић (Фото: ATA images)

Вијест о Михићевој смрти потврдила је његова ћерка Ивана Михић на "Твитеру".

- Осјећајући дубоко огроман губитак саопштавамо вам да је у недјељу, 11. августа, рано ујутру, послије изненадне болести, умро највећи српски сценариста, драмски писац, редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду, а прије свега најбољи супруг и отац Гордан Михић - навела је Михићева.

Она је додала да је Михић сахрањен у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац, уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

Гордан Михић потиче из села Поплат у општини Берковићи.

На Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи освојио је награде за сценарио филмова "Освајање слободе", "Балкан експрес" и "Црна мачка бели мачор" и "Срећна нова `49", за који је освојио и Златну арену у Пули.

Добитник је и Кристалне призме за свеукупан допринос домаћем филму.

Михић је написао и бројне сјајне књиге, по којима ће бити запамћен, а неке од њих су романи "Пас који је волео возове" и "Купи ми Елиота", "Срећна Нова 1949", те драма "Сироти мали хрчки".

Писао је сценарија и за филмове и серије: "Рањена земља", "Она воли `Звезду`", "Туђа Америка", "Варљиво лето", "Камионџије", "Дом за вешање", "Балкан експрес", "Дошло доба да се љубав проба", "Јагуаров скок", "Сиви дом", "И Бог створи кафанску певачицу", "Бубашинтер", "Кад будем мртав и бео", "Заборављени", "Почетни ударац", "Танго аргентино", "Дневник увреда", "Отворена врата".

Био је супруг глумице Вере Чукић и отац Иване Михић.