latinica  ћирилица
13/08/2019 |  10:34 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Почела ликовна колонија Ракани

У Галерији у Новом Граду отворена је изложба слика са прошлогодишње Ликовне колоније Ракани. Тиме је озваничен почетак рада овогодишње Колоније у чијем раду ће у наредних седам дана учествовати дванаест умјетника из Србије и Српске.

Марина Војводић, сликарка из Новог Града, први пут учествује у раду Ликовне колоније Ракани. Одушевљена је љепотом Уне и њеним крајоликом.

- Надам се да ће се ова сарадња наставити јер овако предивно мјесто заслужује више пажње. Потенцијал овог подручја како у еколошком, креативном и умјетничком смислу свакако оставља један снажан утисак - каже Војводићева.

Бранко Јунгић, сликар из Бањалуке, пети пут учествује у раду Ликовне колоније Ракани. Уна му је, каже, велика инспирација.

- Само поднебље људи који ово организују су довољан повод да један умјетник узме учешће и буде дио историје овог богатог фундуса - истиче Јунгић.

За Нови Град ово је једна од најзначајнијих културних манифестација, а фундус Галерије већ је достигао шест стотина умјетничких дјела.

- То је једна чар Уне која је пренесена као подстицај за рад и што се види. Ове године имамо дванаест умјетника из региона - напоменуо је Дражен Бабић, директор ЈУ Културно образовни центар.

Овогодишњи учесници Ликовне колоније Ракани у Млаквама поред Уне своја дјела ствараће до 19. августа.

На крају Ликовне колоније биће организована изложба радова насталих ове године у простору поред ријеке Уне гдје раде умјетници, а синоћ отворена изложба у градској галерији биће постављена до 26. августа.