latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:13 | Аутор: СРНА

Обједињене двије казне Сафету Бркићу за ратовање у Сирији

Суд БиХ је по молби Сафета Бркића, осуђеног за ратовање у Сирији, донио одлуку којом су преиначене пресуде овог и Општинског суда у Високом у погледу одлуке о казни, и изрекао му јединствену затворску казну од три године и два мјесеца.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Суд БиХ је у децембру 2016. правоснажно осудио Бркића на три године затвора за организовање терористичке групе, односно ратовање у Сирији.

У Општинском суду у Високом осуђен у септембру 2014. године, а Кантонални суд у Зеници му је у марту 2015. преиначио пресуду у дијелу одлуке о казни, па је због изазивања народне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости осуђен на три мјесеца затвора.

Бркић је Суду БиХ упутио молбу за уједињење затворских казни које су узете као утврђене, те објавио јединствену пресуду, преноси Бирн.

Бркићу ће у изречену јединствену казну затвора бити урачунато вријеме које је провео на издржавању изречене казне затвора по наведеним пресудама.

Током поступка који је вођен у Суду БиХ, Бркићу није био одређен притвор, а на издржавање казне је, како је раније потврђено Бирн-у, упућен 25. јануара 2017. године.

У пресуди Суда БиХ је наведено да је Бркић 13. маја 2013. са сарајевског Аеродрома отпутовао у Истамбул одакле је илегално прешао у Сирију у град Харитан у намјери да се бори на страни такозване Исламске државе.

Тамо је боравио све до 5. марта 2014. и заједно са другим лицима из БиХ учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни "Исламске државе" у јединици "Муџахири Енсарије".

При изрицању ове пресуде Суд је као отежавајућу околност цијенио Бркићеву ранију осуђиваност.