latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:22 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

"Соба сјећања на Петра Кочића" у НУБ Српске

Иновативним пројектом под називом "Соба сјећања на Петра Кочића", у понедјељак, 19. августа, у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци званично ће почети овогодишњи 54. Кочићев збор.
Народна и Универзитетска библиотека РС - Фото: Facebook
Народна и Универзитетска библиотека РСФото: Facebook

Изложба уприличена у "Соби сјећања на Петра Кочића", како истичу у Библиотеци, прати Кочићев животни пут, с посебним освртом на његов књижевни и политички рад, саопштено је из Градске управе.

"Интерактиван приступ садржајима, који су приказани у различитим форматима, од фотографије и документа, преко аудио и видео-записа, до холограма и виртуелне реалности, прилагођен је посјетиоцима свих узраста", нагласили су из Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Говорећи о значају овог пројекта, навели су да ће "Соба сјећања на Петра Кочића" допринијети популаризацији и бољем разумијевању живота и дјела Кочића путем интегралног приказа јавног и политичког дјеловања, књижевног стваралаштва и приватног живота уз мноштво релевантне грађе, као и његовању традиције, језика и писма, те културе читања.

Увођењем најсавременијих технологија у сталној изложби поставља високе стандарде у Републици Српској и БиХ у овој области, навели су из библиотеке.

- Уз то, омогућиће едукацију ученика основних школа у различитим областима, књижевности, језику и писму, историји, савременој технологији кроз радионице - рекли су из Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Они су додали да је овај пројекат и својеврсна допуна културно-туристичке понуде града Бањалуке, нарочито у контексту развоја туристичких капацитета и апликације за Европску престоницу културе 2024. године.

Из Градске управе истичу да овогодишња манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу, доноси бројне садржаје који ће бити одржани од понедјељка, 19. августа, до 25. августа на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Свечана академија ће бити одржана 24. августа чији ће концепт бити нешто другачији у односу на протекле.

Послије званичног дијела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, биће одржан получасовни концерт Оливера Његе уз клавирску пратњу Невене Живковић.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 24. и 25. августа на зборишту у Стричићима.