latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:44 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Позив Србима из ФБиХ да се обрате канцеларијама за пружање правне помоћи

Срби који посједују имовину у Федерацији БиХ позвани су да се обрате канцеларијама за пружање бесплатне правне помоћи и активно учествују у поступку пријаве своје имовине, а самим тим и на вријеме заштите имовинско-правне интересе од евентуалне злоупотребе у пројекту регистрације некретнина на подручју ФБиХ.
Српска имовина - Фото: РТРС
Српска имовинаФото: РТРС

Правник у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ Ана Дурсун напоменула је да канцеларије за пружање бесплатне правне помоћи отворене у Бањалуци, Источном Новом Сарајеву, Невесињу, Зворнику, Бијељини и Мркоњић Граду.

- Идеја о формирању канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи произашла је из спорне одбредбе члана 67 Закона о земљишним књигама ФБиХ гдје се јасно наводи да орган приликом спровођења самог поступка формирања нових ЗК уложака не позива странке лично, већ то чини путем огласне плоче суда или путем средстава јавног информисања, што сматрамо да је недовољно - навела је Дурсунова на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је нагласила да заинтересована лица која посједују имовину у Федерацији на тај начин не могу адекватно заштити своју имовину, а самим тим и пријавити своју имовину и законом предвиђеним роковима.

Према њеним ријечима, законом предвиђени рок износи 60 дана, с тим што се тај рок може продужавати и до 90 дана до прибављања доказа о праву власништва, као и у неким изузетним случајевима и до годину дана од дана објављивања огласа за поједине катастарске општине.

- У случају пропуштања свих ових рокова, Срби ће власништво над имовином морати доказивати дуготрајним судским процесима који су, неријетко, и јако скупи - рекла је Дурсунова.

Она је навела и одређене катастарске општине које су рађене у протеклом периоду, истичући да је за општину Центар Сарајево, од укупно десет, рађена катастарска општина Сарајево четири, Сарајево 10 и Сарајево седам.

За општину Стари Град рађено је Сарајево три и катастарска општина Сарајево 11, а за општину Ново Сарајево рађено је Ново Сарајево два и Ново Сарајево пет.

За општину Стари Град Сарајево рађен је Бућа Поток и Долац.

- Што се тиче Илијаша и Вогошће, који су такође под надлежности Општинског суда у Сарајеву, досад је урађено за општину Илијаш, Илијаш град, Подгора један и Подгора два, Вогошћа, Кадарићи, Елешеховићи, Љубина и Нишићи. За Вогошћу је рађена Кобиља глава и Гора - навела је Дурсунова.

Према њеним ријечима, у току је успостављање ЗК уложака за катастарске општине Сарајево девет, Сарајево 13, односно за општине Стари Град Сарајево, затим за општине Илијаш, Љубнићи и Биоча и за општину Вогошћа, катастарска општина Вогошћа и Угљешићи.

- У наредном периоду очекујемо наставак замјене или успоставе нових ЗК уложака и у другим катастарским општинама на територији града Сарајево, а и шире - најавила је Дурсунова.