latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:34 | Аутор: СРНА

Ђурић: Покушај вјештачке замјене улога и изједначавања Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић оцијенио је да је у најновијем саопштењу земаља Квинте јасна тенденција да се направи нека врста вјештачке уравниловке између Приштине која крши међународно право и Србије која лобира за повлачење признања Косова.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он је поводом саопштења Квинте која тражи од Приштине да повуче таксе на робу из централне Србије, а од Београда да не лобира за повлачење признања Косова, оцијенио да се тиме покушавају вјештачки замијенити улоге и изједначити противправно агресивно понашање Приштине са понашањем Србије, која је натјерана да се брани.

Ђурић је истакао да је за Србију у саопштењу Квинте спорна вјештачка уравниловка, као и то што то саопштење показује кавом исходу разговора теже државе које су га издале.

- Ако од Србије тражите да престане да лобира за очување свог територијалног суверенитета и да се не опире независности Косова, а истовремено не тражите од Приштине да обустави активности на признању, онда је јасно да је за вас жељени исход дијалога - пуно прихватање независности, без отпора Србије и да било шта Србија добије - навео је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Србија "примила к знању саопштење Квинте", али да ће наставити да се у руковођењу унутрашње и спољне политике према Космету и другим питањима руководи сопственим интересима.

- Ми смо спремни да разговарамо о свему, када укинете таксе и почнете да поштујете међународно право - рекао је Ђурић, напомињући да то што су земље Квинте признале Косово не значи да су га признале УН и највећи дио свијета.

Ђурић је навео да Приштина јасно крши Цефта споразум, Споразум о стабилизацији и придруживању, своје међународне обавезе, као и основне принципе слободне трговине, проток робе и капитала и лобирањем настоји да се учлани у међународне организације противно Повељу УН.

- А, Србији се спочитава што се понаша у складу са међународним правом, па је сада исто када кршите међународно право и када се залажете да, у складу са Повељом УН и Уставом и Резолуцијом 1244, спречите неког да постигне признање мимо дијалога - навео је Ђурић.

Он је рекао да није Србија та која је поново иницирала чланство Приштине у Интерполу и Унеску и наставила са отимањем српске баштине, као што је присвајање српске цркве на Новом брду на Космету.

Наводећи да је Србија све успјешнија на међународној сцени, он је рекао да је спријечила чланство Приштине у девет међународних организација, те да је значајан број земаља повукао признање Косова.

- Сада се то покушава изједначити са тим што Приштина огољено покушава да крши Цефта и Споразум о стабилизацији и придруживању и друге норме које се односе на слободу протока робе и капитала - рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да ће Београд наставити да на терену ради у интересу српског становништва и свих на Космету који се осјећају дијелом Србије, и као одговор, наставити да им додатно помаже.

Он је истакао да рјешење за Косово мора да буде прихватљиво за обје стране, те нагласио да ће се српска дипломатска активност наставити и са онима који нису на истој страни Београда и са онима који јесу, са циљем да се позиција Србије оснажи, како би се постигли добри резултати за Србе на Космету у будућности.

- Србија ће водити своју политику, водећи прије свега рачуна о својим унутрашњим државним и националним интересима када је ријеч о Косову и Метохији и другим питањима - нагласио је Ђурић.