latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:35 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Приједор: За фасаду на новој дворани 900.000 КМ

Цијена фасаде од готово 900.000 марака на Спортској дворани која се гради у насељу Урије, изазвала је негодовање међу Приједорчанима. Док "аутори" ове импозантне грађевине тврде да је цијена у складу са неопходним квалитетом, грађани поручују да је све могло бити доста јефтиније.

Цијена фасаде на новоизграђеној спортској дворани је 220 марака по квадрату, а тако ће бити урађено 2.800 квадрата. Рок трајања и квалитет диктирали су цијену, каже архитекта Вељко Хргар и додаје да је у питању вентилирајућа фасада.

- Скупља је због примјењених материјала, квалитета, вијека трајања и термичких карактеристика који су практично условљени новим Законом о заштити термичких објеката - каже Хргар.

Да ли је скупо или не - цијену фасаде за нашу телевизију није желио да коментарише директор Завода за изградњу града Зоран Станисављевић, у чијој је надлежности изградња ове дворане. Цијена "спорне" фасаде изазвала је бројна реаговања. Приједорчани кажу да би трошење новца требало да буде у складу са стандардом грађана.

Потреба за дворанским спортовима је велика, тврди предсједник Градског одбора СНСД-а Приједор, Саша Бурсаћ, који каже да је неопходно направити више мањих дворана на територији цијелог града и да би све то било много јефтиније.

- Потребан нам је објекат за дворанске спортове. Ова локација гдје се дворана сада налази је добра, али направити је тако да може примити неколико хиљада људи, сасвим је апсурдно - истиче Бурсаћ.

У новоизграђену дворану на Уријима до сада је утрошено 7.760.000 КМ. Међутим, ту није крај - до завршетка је неопходно обезбиједити још три до четири милиона марака.

- Око три милиона и 760 хиљада марака су средства Града Приједора која су већ инвестирана у спортску дворану и обезбијеђено је око четири милиона марака средства Владе Републике Српске из клириншког дуга Русије према БиХ - навео је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Једна од неповољних околности за Приједор је и то што је, поред бројних овдашњих грађевинских фирми, извођач радова из Федерације БиХ, поручују из приједорског СНСД -а.

- То није у реду, наши грађевинци је требало да буду запослени, а не да раде људи из Санског Моста - додао је Бурсаћ.

Када ће бити завршен "импозантни" објекат за сада нико не зна, јер недостаје четири милиона марака. До тада спортистима Приједора, како кажу, не преостаје ништа друго него да гледају у за сада "најпознатију" фасаду.