latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:44 ⇒ 14/08/2019 | 08:21 | Аутор: РТРС

Срби ће блокирати путеве уколико буде одржана прослава тзв. ослобођења Дрвара

Срби у четири повратничке општине у Федерацији БиХ, гдје су већина, више немају куд - или ће се зауставити негативне тенденције, или ће поново у избјегличку колону као 1995, упозорено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији. Посебно указују на неприхватљивост ХДЗ-ове најаве прославе такозваног ослобођења Дрвара, као и измјештања миграната у српско село Медено Поље, што би могло да доведе до блокаде путева према Ливну и Бихаћу.

Намјера ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно ослобођење Дрвара, а заправо дан кад је Сплитска гардијска бригада ушла у Дрвар, у којем су Срби прије рата били апсолутна већина од 97 одсто, јесте увреда, истичу у Одбору за заштиту Срба и додају да ће се томе супротставити свим могућим средствима.

- Шта поразумијевају сва могућа средства? Подразумијевају блокаду путева и позив свим Србима поријеклом из Дрвара, Грахова, Гламоча, Петровца да дођу и да физички спријечимо људе из Ливна да уђу у Дрвар и одржавају некакво славље које би пркосило већинском становништву - каже Ђорђе Радановић, предсједник Одбора.

Могло би да дође и до блокаде путева из Бихаћа, а све због неприхватљиве најаве Владе Унско-санског кантона о измјештању мигрантских центара из Бихаћа у српско село Медено Поље. Ако се намјера оствари, истичу у Одбору, из Босанског Петровца могу да се селе сви - и Срби и Бошњаци. Оцјењују као значајан постигнути споразум политичких лидера, посебно у дијелу који се односи на осигурање заступљености конститувних народа у институцијама на свим нивоима.

- Од 251 државног службеника Владе Тузланског кантона, само су четири Србина, значи укупно 251 ради у Тузланском кантону, а од тога је четворо Срба. То су државни службеници, а што се тиче намјештеника, дакле помоћног особља, од укупно запослених 196 само је троје Срба - додао је Радановић.

Због спорне одредбе Закона о земљишним књигама у Федерацији, из Одбора још једном позивају све Србе који имају имовину у Федерацији да се јаве у отворене канцеларије за пружање бесплатне правне помоћи у Републици Српској.

- Позивамо све Србе који имају имовину у ФБиХ да се активно учествују у поступак пријаве своје имовине, а самим тим и заштите своје имовинско-правне интересе од евентуалне злоупотребе у поменутом пројекту регистрације некретнина на подручју Федерације БиХ - истакла је правник Ана Дурсун.

Ако се не зауставе негативне тенденције, у Одбору страхују шта би могао показати сљедећи попис - постотак од два и по одсто Срба у Федерацији из 2013. могао би се свести на један одсто.