latinica  ћирилица
14/08/2019 |  09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

На аеродрому у Хонгконгу поново успостављен саобраћај

Након два дана поремећаја због антивладиних протеста на терминалу за доласке, обиљежених насиљем, на аеродрому у Хонгконгу поново је успостављен саобраћај.
Хаос у Хонгконгу, архив (фото: twitter.com/05rKknRcyZTtYEz) -
Хаос у Хонгконгу, архив (фото: twitter.com/05rKknRcyZTtYEz)

Руководство аеродрома је саопштило да је добило дозволу да привремено забрани демонстрантима да улазе на одређена подручја аеродрома.

У саопштењу се наводи да је један део аеродрома одвојен за демонстрације, али да протести неће бити дозвољени ван тог подручја, преноси АП. 

Више од 30 демонстраната и даље је у дијелу аеродрома за доласке, дан након масовних протеста и насиља због којег је било отказано више од 100 летова.

Полицајци су користили бибер спреј у покушају да растерају демонстранте који су блокирали улаз на терминал колицима за пртљаг.

Неколико људи полиција је одвела у полицијски комби на аеродрому.

Демонстранти су, са друге стране, ухватили двије особе због сумње да су прикривени агенти, преноси АП.

Током дана летови су на кратко обављани да би потом сви преостали били отказани, а лидерка Хонгконга Кери Лам је упозорила да су демонстранти скренули ситуацију "на стазу без повратка".

Блокада аеродрома и протести који трају од јуна организовани су због тога што многи становници Хонгконга виде све већу ерозију слобода које су им обећане 1997, када је Кина под вођством Комунистичке партије преузела ту територију, која је некада била британска колонија, пише АП.