latinica  ћирилица
14/08/2019 |  10:16 ⇒ 10:16 | Аутор: sputniknews.com

Историјска пресуда у Хрватској: Поздрав "За дом спремни" је симбол мржње

Загребачки Јутарњи лист пише да је коначно донијета пресуда којом је извођач нумере "Бојне Чавоглаве" правоснажно прекршајно кажњен због јавног узвикивања поздрава "За дом спремни" на почетку. песме
Томпсон (фото:AP/MIROSLAV LELAS -
Томпсон (фото:AP/MIROSLAV LELAS

Али, овом пресудом није кажњен Марко Перковић Томпсон, оригинални извођач и аутор "Бојне Чавоглаве", него Марио Росо, локални пјевач из Макарске.

У правоснажној пресуди коју је донио Високи прекршајни суд, а чију копију има Јутарњи лист, стоји да је поздрав "За дом" и "За дом спремни" коришћен и као званични поздрав усташког покрета и геноцидне творевине НДХ, да је настао на идејама нацизма и фашизма, и да је заснован на расизму и да самим тим - симболизује мржњу према људима различите расе и другачијег вјерског и етничког идентитета.

- Без обзира на жалбене наводе, у којима је оптужени тврдио да је отпјевао песму на исти начин на који је она објављена у изворном тексту песме "Бојне Чавоглаве" и објављена у Служби заштите ауторских музичких права Хрватског друштва композитора, окривљени је могао и требао да буде свјестан могућег негативног утицаја извикивања овог израза и требало је да се суздржава од таквог понашања - стоји у образложењу пресуде Високог прекршајног суда, коју потписује Синиша Сењановић, предсједник трочланог судског вијећа.

- Чињеница да је наведени поздрав дио ауторског умјетничког дјела не мења чињеницу да симболизује мржњу према људима другачије вјерске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије, као и потцјењивање жртава злочина против човјечности, као и да је противан одредби члана 39 Устава Републике Хрватске, који забрањује свако позивање или подстицање на националну, расну или вјерску мржњу, или било који облик нетрпељивости. Описано понашање свакако доприноси стварању атмосфере у којој се утиче на јавни ред и мир на начин који охрабрује и друге на изражавање мржње и на насиље, односно ствара се латентна опасност, нелагода и узнемиреност код особа које не спадају у већинску етничку или вјерску групу - наводи се у пресуди.

Међутим, споменутом правоснажном пресудом, коју је Високи прекршајни суд донио 13. јуна ове године и првостепеном суду је уручио 17. јула, није кажњен изворни извођач и аутор нумере "Бојне Чавоглаве" Марко Перковић Томпсон, него локални пјевач из Макарске Марио Росо, који је Томпсонову песму са усташким поздравом извео на једном од тргова у Макарској, и то за вријеме обиљежавања 20. годишњице злочиначке акције "Олује", којом је протјерано више од 250.000 ненаоружаних цивила српске националности са територије данашње Републике Хрватске.