latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:17 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Дачић: Покушај стварања лажне равнотеже одговорности за Космет

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је позив који су земље Квинте упутиле Београду да престане са кампањом повлачења признања Косова, односно Приштини да укине таксе Србији, покушај стварање лажне равнотеже одговорности и наставак старе и већ виђене политике.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Њихове тврдње да ми тиме иритирамо Приштину је показатељ старе политике према Србији. Види се њихова жеља да Косово постане члан што више мађународних организација, да је призна што више земаља - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је навео да у саопштењу влада земаља Квинте, које је објављено на сајту Амбасаде Владе Француске у Београду, нигдје не пише да ће земље које Квинту чине, посебно САД, Њемачка и Француска, престати да лобирају за независност Косова.

- Они су толико заједно са исламским земљама утицали да Косово буде признато, а сада од нас траже да се одрекнемо својих права - рекао је Дачић.

Дачић је најавио да ће Београд, међутим настојати да спријечи улазак самопроглашено Косова у Интерпол и Унеско, о чему ће се одлучивати у октобру, односно новембру, као и да број чланица УН који су признали Косово падне испод половине.

- Ми се тиме не инатимо - поручио је Дачић и рекао да ће Србија на сваком мјесту бранити своје националне интересе.

Он је примјетио да по саопштењу Квинте испада да је Приштина имала право да уведе таксе Србији јер Србија има кампању, а да при том уопште нису споменули да су исте таксе уведене и БиХ.

- А што су санкције према БиХ. Зар БиХ води кампању? То нико и не спомену - рекао је Дачић.

Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што прије обнове дијалог, поручивши да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања самопроглашене независности Косова.

У заједникој изјави земаља Квинте - Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД - објављеној на сајту Амбасаде Француске у Београду наглашено је да су владе тих земаља "уједињене у намјери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум, који ће допринијети регионалној стабилности".