latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:25 ⇒ 13:36 | Аутор: klix.ba

Радијација 16 пута већа од нормалне након експлозије у руском војном постројењу

Ниво радијације у околини војног постројења у Русији, у којем је дошло до експлозије, је 16 пута већи од нормалног, јавља Би-Би-Си.
Војно постројење, Северодвиснк (фото: Агенције) -
Војно постројење, Северодвиснк (фото: Агенције)

Руска метеоролошка служба Росгидромет је измјерила радијацију у лучком граду Северодвиснку у Русији након експлозије у војном постројењу. Руска државна нуклеарна агенција Росатом је саопштила да је до експлозије дошло приликом тестирања мотора на нуклеарни погон.

У експлозији је погинуло пет научника, а три су повријеђена. Очитавања гама радијације на шест станица за тестирање у Северодвинску су показала од четири до 16 пута виши ниво од нормалног који износи 0,11 микросиверта по сату. У овом граду живи око 180.000 људи. На једној станици је измјерено 1,78 микросиверта по сату, знатно изнад нормале, али према тврдњама експерата, ова радијација представља малу опасност по људе.

Подаци метеоролошке службе су били другачији у односу на оне у извјештају званичника Северодвинска. Власти су саопштиле ниво радијације недуго након експлозије те је речено да је радијација била изнад нормалне око 40 минута, након чега је нормализована. Росгидромет тврди да је виши ниво трајао два и по сата.

Експолозија је узроковала панику међу локалним становништвом, а многи су пожурили како би купили јод. Залихе су брзо нестајале у Аркхангелску и Северодвинску.

Руски медији јављају да је неким становницима наређена евакуација под изговором војних вјежби, званичници то демантују.