latinica  ћирилица
14/08/2019 |  15:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Саобраћајне незгоде односе животе на цестама Српске

Неприлагођена брзина, вожња под дејством алкохола и опојних дрога на путевима Српске најчешћи су узрок саобраћајних незгода. Током протеклог јула, на друмовима широм Српске, смртно је страдало 18 лица, што је за три више него у јулу прошле године.

Из тог разлога, МУП Српске од 15. до 18. августа, спровешће појачану контролу учесника у саобраћају, с акцентом на прекорачење брзине кретања и вожње под дејством алкохола и опојних дрога. Према подацима приједорске Полицијске управе, од почетка ове године, на подручју Приједорске регије смртно је страдало десет лица, међу којима су два возача мотоцикла.

Прије неколико дана, тешка саобраћајна незгода, која се догодила у центру Приједора, у којој су учествовали мотоциклиста и путничко возило, потресла је грађане. Мотоциклиста је смртно страдао, а стравичне сцене многи дуго неће заборавити.

Огласили су се и искуснији мотоциклисти. Апелују да адекватна опрема али и опрезна вожња чувају главу.

- Ми искуснији знамо, момци који почињу, он мисли што плати регистрацију и технички исто као на цести и у ауту и да је све исто. Међутим, није исто. Као прво опрема, као друго има отворена цеста, одврни, ако већ желиш нешто, има стаза у Бањалуци - каже мотоциклиста Радован Грујић.

Према подацима приједорске Полицијске управе, од почетка ове године, на подручју Приједорске регије регистроване су 553 саобраћајне незгоде, у којима је смртно стадало десет лица.

- Од укупног броја саобраћајних незгода, 13 од 22 у којима су учествовали мотоцикли догодило се на подручју града Приједора, значи уличне мреже на подрчју града. У 2019. нажалост до данашњег дана смртно је страдало 10 лица у саобраћајним незгодама, а од тога су два возача мотоцикла - рапортира Сретоја Вујановић, начелник Полицијске управе Приједор.

Због великог броја саобраћајних незгода, много посла било је и за Службу хитне помоћи. Најчешће збрињавају изузетно тешке повреде.

- Углавном су то биле повреде главе, повреде грудног коша, трбуха. Имали смо доста повреда вератног дијела кичме, торакалног дијела кичме, доњих екстремитета. Када су у питању пјешаци и возачи бицикла и мотоцикла, ту се углавном радило о политраумама - истиче Бјанка Лазић, специјалиста ургентне медицине Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Приједор.

У циљу умањења броја незгода, МУП Српске од 15. до 18. августа спровешће појачану контролу учесника у саобраћају.

- До краја мјесеца августа, прије свега, свој фокус ћемо ставити на брзину и на алкохол, као најчешће узочнике саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима - додао је Сретоја Вујановић.

Док из МУП-а најављују превентивне мјере пред почетак школске године, грађани поручују, потребно је пооштрити казне, јер највише боли удар по новчанику.