latinica  ћирилица
14/08/2019 |  16:13 ⇒ 17:01 | Аутор: Вечерње новости

Врњачка Бања: Фестивал помјера границе

На традиционалном 43. Фестивалу филмског сценарија који се до 17. августа одржава у Врњачкој Бањи, публика и стручни жири моћи ће да погледају 14 српских играних дугометражних филмова насталих током протекле године.
Фестивал у Врњачкој Бањи - Фото: Novosti.rs
Фестивал у Врњачкој БањиФото: Novosti.rs

Ова манифестација представља једно од најважнијих љетњих културних дешавања у Србији и сваке године помјера границе, рекао је Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања, на отварању овогодишње филмске  свечаности у престоници српског континенталног туризма.

- Као велики поштовалац културе и умјетности, историје и традиције, желим да искажем дивљење Врњачкој Бањи и организаторима ове филмске манифестације који деценијама истрајавају у намјери да нас као добри домаћини овдје окупе како бисмо заједнички подијелили чари седме умјетности – рекао је Гајовић.

Он је нагласио и да ресорно министарство препознаје вриједност фестивала филмског сценарија и да ће наставити да  подржава ову манифестацију.

- Без сценарија не би било ни филма, чија је афирмација један од културних приоритета Министарства – додао је Гајовић, те упутио саучешће породици због смрти доајена сценарија и режије Гордана Михића, четвороструког добитника прве награде на врњачком фестивалу.

- Гордан је оставио неизбрисив креативни траг у нашој савременој култури. Његова дјела недостижног квалитета обиљежила су једну епоху на филму и телевизији, али и наше животе - подсјетио је он.

Послије филмова Краљ Петар Први, Пси умиру сами, Александра, Ајвар и Четири руже, чије су пројекције одржане током прве двеиј фестивалске вечери, до краја фестивала на програму су и остварења - Злогоње, Делиријум тременс, О животу и смрти, Терет, Такси блуз, Шавови, Режи, Јужни ветар и Пијавице.