latinica  ћирилица
14/08/2019 |  17:44 ⇒ 15/08/2019 | 08:05 | Аутор: РТРС

Пројекат младог Брођанина за НАСА финансираће Кабинет предсједнице и Влада

Кабинет предсједнице Републике и Влада Српске финансираће пројекат младог Брођанина, који је прихватила Америчка свемирска агенција НАСА. То је 13-годишњем Дејану Лукићу, аутору амбициозног пројекта "Нано сателит" и званично потврђено, на пријему код предсједнице Жељке Цвијановић.

Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради "нано сателит" о свом трошку, који ће крајем истог мјесеца НАСА, лансирати у Земљину орбиту, а за његову изградњу потребно је око 30.000 КМ. Овај 13-годишњи Брођанин прича како је био изненађен кад је НАСА прихватила његов пројекат, а данас је, каже, од предсједнице Републике добио подршку и гаранцију да ће институције Српске стати иза његовог пројекта.

- Прво нисам могао да вјерујем, био сам узбуђен, ипак је мој пројекар изабрала највећа свемирска агенција у свијету. Предсједница Републике Српске је рекла да ће пружити потребну помоћ - каже Дејан.

НАСА је платила лиценцу, али није платила израду сателита. Новац ће обезбиједити Кабинет предсједнице Републике и Влада Српске. То је Дејану на пријему Цвијановићева и званично потврдила, честитајући на постигнутом успјеху.

- Његов примјер најбоље свједочи о томе да се упорношћу и преданим радом могу остварити највећи циљеви. Образовани и талентовани млади људи најзначајнији су ресурс Републике Српске, а задатак институција је да развију механизме, помоћу којих ће они бити препознати и адекватно подржани у раду - рекла је Цвијановићева.

Осим мајке, Дејану је највећа подршка дјед Миленко Ждрња, који је инжењер електротехнике и професор у средњој школи. За унуков успјех сазнао је из новина.

- Ја се дивим његовој идеји. Радио је потајно, без немјере да нас тиме оптерећује. Били смо изненађени када је НАСА прихватила његов пројекат, много смо поноси и наравно да ћемо помоћи свим снагама - каже Ждрња.

Примјер дјечака Дејана доказ је да Република Српска има вансеријске таленте у свим областима.

Дејан каже да је ово почетак, и да има још идеја које жели да реализује.