latinica  ћирилица
15/08/2019 |  10:11 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Вулетић: У Србији није детектована радијација из несреће у Русији

У Србији и у Европи није детектован никакав вјештачки радионуклид или радијација која би била поријеклом из несреће у руском граду Сјеверодвинску до које је дошло током тестирања ракете на војном полигону, рекла је Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије.
Радијација (фото:sxc.hu) -
Радијација (фото:sxc.hu)

Подсјетивши да су руске власти објавиле да је зрачење веће између четири и 16 пута, а Гринпис 20 пута, односно два микросиверта на час, Вулетићева је навела да та вриједност говори да грађани Србије не треба да брину.

- Не треба да се забирну ни становници руске области гдје се десила несрећа, ако је та вриједност поуздана и ако је тачно да је била повишена само сат и по времена - рекла је Вулетићева за РТС, те додада да се у Србији 24 часа прати ниво радиоактивности.

На питање да ли су ови нивои радијације опасни по човјека, животиње и биљни свијет, Вулетићева каже да, ако је тај податак тачан, он не може бити опасан, али је потребно да се зна више информација, јер се још не зна о којим изотопима и гориву је ријеч.

Према њеним ријечима, нема доказа да ће и касније бити посљедица, јер је тај ниво радијације врло низак да би чак и у неком каснијем периоду, годинама касније, изазвао било какав рак.

- Индикативно је да је дошло до неке несреће, да је дошло до испуштања радиоактивног материјала у средину и треба предузети неке додатне мере да се испита да ли има утицаја на храну, млеко, воду - навела је она.

Вулетићева је рекла да скандинавске земље, које имају врло осјетљиве инструменте и веома су ригорозне по том питању због искуства из Чернобиља, нису пријавиле никаве неуобичајене вриједности.

- Код нас се свакодневно мјери. Ми имамо уређаје, мерне станице које аутоматски, континуирано 24 часа прате ниво радиоактивности - објаснила је Вулетићева.

Она је додала да је Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије у комуникацији са међународним институцијама, прије свега Међународном агенцијом за атомску енергију, као и са најближим нуклеарним електранама у Мађарској и Бугарској.

Када је ријеч о Институту Винча код Београд, Вулетићева каже да је у систему који је под надзором Директората.

- Тачно је да још није завршен процес пребацивања радиоактивног отпада из тренутног хангара у нови савремени хангар, али тај процес је у току и надамо се у некој скоријој будућности да ће и то да буде завршено - додала је Вулетићева.