latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:51 | Аутор: СРНА

Танасковић: Није реално да Приштина избори улазак у Унеско

Није реално очекивати да Приштина избори улазак у Унеско, а њихова иницијатива за пријем у ову организацију, уколико је уопште покрену идућег мјесеца, има мале шансе за успјех, оцијенио је бивши амбасадор Србије у тој организацији Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com) -
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com)

Танасковић је навео да то што је позиција Србије све јача смета и Приштини и њеним покровитељима, међу којим су и земље Квинте, преносе београдски медији.

- Притисци се појачавају када сте јачи, а не онда када сте слабији - рекао је Танасковић.

Он је оцијенио да је добро што је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио писмо предсједнику Папског савјета за културу због присвајања православне цркве Светог Николе у Новом Брду, као и то што су српски стручњаци дигли глас поводом тога, јер, како је навео, сто пута поновљена лаж пријети да постане истина.

Танасковић је нагласио да је потпредсједник Владе самопроглашеног Косова Енвер Хоџај, који је изјавио да су сви вјерски и културни објекти на Космету, укључујући и цркву Светог Николе на Новом Брду власништво државе и грађана способан и бескурпулозан диломата, који чини све да у сваком тренутку нанесе штету Србији и српским интересима.

- Хоџајева изјава да је Косово завршена чињеница, уз политизацију историје, науке и културе, показује идеју читавог "косовског државотворог пројекта - рекао је Танасковић.

Он сматра да би у складу са оним што Хоџај прича, Београд Приштини могао да се обрати питањем о поријеклу Скедербега.

- Хоџаја можемо питати за националног хероја којег су Албанци открили тек у 19. веку у време националног препорода, а који је по некима био и српског порекла. Дакле, можемо питати да ли Скендербег припапада традицији српског народа, а у складу са пројекцијама савремених политичких стремљења на историју - закучио је Танасковић.